Статті

Богослов'я Яким є суд Божий і що таке Царство Небесне? Роздуми про Символ віри, частина VІ

Для перших християн віра у Друге пришестя Ісуса Христа була радісною. Взагалі суть християнського життя сприймалася, перш за все, як очікування Христа. Остання книга Нового Завіту – Одкровення Івана Богослова завершується закликом: «Прийди, Господи Ісусе!» (Од. 22,20).

Богослов'я Що таке «Небо»  або Чому Христос, прийшовши на Землю, знову вознісся на Небо? Роздуми про Символ віри, частина V

Досить часто невіруючі люди стверджують християнам, що вони нібито зберегли первісне, донаукове розуміння неба, як «фізичного» місця у Всесвіті, де «знаходиться» і «сидить» Бог. Проте це стародавнє вірування, спільне для поганського світогляду, не має нічого спільного з християнським розумінням, відчуттям і вживанням слова «небо».

Богослов'я Від Буття до гендеру: сімейні цінності у сучасному світі

Чи є вихід із кризи, в якій сьогодні перебуває сучасна сім’я? Для того, щоб відповісти на це запитання, потрібно розібратися, де бере початок сім’я і подружжя як такі? Хто придумав цю форму зв’язку між чоловіком і жінкою?  В чому полягала її суть і призначення, та чи змінилася вона сьогодні? 

Канонічне право Хрещення дітей: Сакрамент раннього спасіння чи ритуальна формальність?

Підставою хрещення дітей є саме Святе Письмо, на якому базується традиція і приписи Церкви. Так вже у Новому Завіті акцентується на хрещенні дітей, коли згадується хрещення цілих будинків (родин, що проживають разом) і сімей (Діян. 16,33, І Кор.15,16). Практика мотивується необхідністю хрещення для спасіння, тому вже у первинній Церкві велася і рекомендувалася практика хрещення дітей (Апостольські канони). Хрестити дітей дораджується і в Еф. 6,4; і в Лк 18,16;

Богослов'я НАШ БОГ… «був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований».Роздуми про «Символ віри» розділ ІІІ

Чому саме ім’я Понтія Пилата згадується у «Символі віри»? Це ж тільки одне ім’я, серед багатьох інших імен осіб, які брали участь в засудженні і муках невинного Месії. На дане питання можемо дати дві відповіді, однаково важливі для нашої віри.

Запитати Священика Де в Слові Божому сказано захищати життя зі зброєю в руках.

Як Ісус продовжує Свою думку? Каже Петрові: «Чи гадаєш, що я не міг би попросити Отця мого, і він зараз же не дав би мені більш як дванадцять легіонів ангелів? Як же то збулися б Писання, що воно так мусить статися?» (Мт 26,53-54). Отже, Отець дав би… Але як інакше мають сповнитися пророцтва, як мала сповнитися Божа воля на спасіння? Тому Сказав  Ісус: «Сховай меч у піхву! Чашу, яку дав мені Отець, - чи не мав би я її пити?» (Ів 18,11).

Наша історія Служитель Слова, вівтаря і любові священномученик Петро Павло Орос

Постать о. Петра Павла Ороса вказує нам на присутність Бога, що власне й засвідчив прикладом свого земного життя цей священик. Сьогодні ми ходимо по тій землі, по якій ходив він, ходимо стежками його дитинства, молодості: це села Березники та Керецьки на Свалявщині, Скотарське на Воловеччині, Сокирниця на Хустщині.