ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 2️⃣ / 3️⃣0️⃣

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 2️⃣ / 3️⃣0️⃣

Чер 17, 2024

🔻 ОТЕЦЬ ТЕОДОР МАЦАПУЛА 🔻

Отець Теодор народився у с. Крилос, древньому місті Галич, де жив на межі двох епох – епохи безбожного комунізму та епохи, коли Церква, хоча й ослаблена, але разом з тим і зміцнена, виходила з підпілля. Сім'я Андрійка (таке хресне ім'я мав о. Теодор) практично повністю складалася із вчителів, тому після школи юний Андрій поступив у Прикарпатський національний університет, щоб здобути фах філолога, як його тато і мама.
Але Господь Бог в особливий спосіб кличе до священства тих, кого сам хоче, тому, відповідаючи на це покликання, у 2000 році Андрій розпочинає навчання в Івано-Франківській семінарії. Отець Теодор розповідає, що коли він поступив, то пішов шукати своє ім'я серед списку івано-франківських семінаристів, зарахованих на перший курс, але ніяк не зміг знайти себе в ньому, хоча іспити були складені на відмінно. Тоді подивився в іншому списку, де були зараховані абітурієнти із Мукачівської єпархії, і знайшов себе там. Тоді це виглядало суто технічною помилкою, але Бог не помиляється ніколи.

Foto #1
Foto #2

Протягом навчання в семінарії Андрій розпізнає покликання до монашого стану і йде до Згромадження Воплоченого Слова, про яке ми ще будемо з вами говорити. Складаючи перші монаші обіти, Андрій отримує нове ім'я – Теодор, на честь нашого блаженного священномученика. Ще у той час молодий монах практично не був знайомий з постаттю закарпатського єпископа, вбитого комуністами, але сьогодні о. Теодор бачить велике Боже Провидіння у тому, що він отримав саме таке чернече ім'я.

Foto #3
Служіння о. Теодора на Закарпатті у МГКЄ розпочалося у далекому 2013 році, коли він був направлений у смт Дубове, де до сьогодні ревно виконував своє служіння. Монаші будні завжди розбавляли різні акції, до яких долучався отець. Це були: табори, ораторії, зустрічі молоді, реколекції, пікніки тощо.



Крім цього о. Теодор має також і хобі, на яке дуже часто не вистачає часу, але все ж іноді вдається не забувати і про це. Найбільше він полюбляє риболовлю, лижі і сучасну українську літературу, а також куховарення, зокрема італійську кухню.

Foto #4


Поділитись
Категорія