24 вересня та 1 жовтня єднаємося у молитві за початок XVI Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів

24 вересня та 1 жовтня єднаємося у молитві за початок XVI Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів

Вер 22, 2023
Лист від Кардинала Маріо Ґрека, Генерального Секретаря Синоду Єпископів, перекладений українською мовою Апостольською Нунціатурою в Україні: SECRETARIA GENERALIS SYNODI Ватикан, 12 вересня 2023 року Прот. № 230382 Дорогі брати в єпископстві,

    «Божий народ розпочав шлях відтоді як Папа Франциск скликав 10 жовтня 2021 року всю Церкву на Синод» (Instrumentum laboris, 1), і тепер ми досягли ще однієї важливої віхи на цьому шляху, який розпочався з консультації з Божим народом. За кілька днів, 4 жовтня, Святіший Отець відкриє першу сесію XVI Звичайної Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь, місія».

    «Без молитви не відбудеться Синод» (Папа Франциск, Молитовне намірення на жовтень 2022 року). Синод – це передусім подія молитви та слухання, в якій беруть участь не лише члени Синодальної Асамблеї, але й кожна охрещена людина, кожна помісна Церква. Ми всі покликані в цей час об’єднатися в молитовному сопричасті і в наполегливому призиванні Святого Духа, аби Він провадив нас у розпізнаванні того, що Господь сьогодні вимагає від Церкви. Тому я пишу до Вас, які є «видимим принципом і основою єдності» (LG 23) у Ваших помісних Церквах і першими аніматорами молитви за довірену Вам частку Божого люду, аби від усієї Церкви підносилася до Бога «безустанна молитва» (Ді 12,5) за Святішого Отця, Папу Франциска, та за всіх членів Синодальної Асамблеї. Тому прошу Вас молитися за Синод і закликати кожну християнську спільноту у Вашій помісній Церкві, особливо монаші спільноти, до однодушної та безперервної молитви. Молитва є однією з форм участі кожного єпископа в колегіальній діяльності та найвизначнішим знаком турботи про Вселенську Церкву (пор. Apostolorum successores, 13).

    Молитва виражається в різних формах, в яких унікально виражаються різні виміри життя Cинодальної Церкви. Перш за все, молитва – це слухання. Відкриваючи синодальний шлях, Святіший Отець зазначив: “Синод пропонує нам можливість стати Церквою слухання: відпочити від наших ритмів, припинити наші пастирські тривоги, аби зупинитися і слухати» (Рим, 9 жовтня 2021 року). Перший крок в молитві – це слухання Божого Слова, слухання Духа. Тож першим внеском кожної охрещеної людини в ході Синодальної Асамблеї буде слухання Слова Божого і Духа, в усвідомленні того, що голос Духа є неодмінною умовою для церковного тіла.

    Друга риса молитви – це поклоніння. Святіший Отець сказав: «Як же нам сьогодні не вистачає молитви поклоніння! Так багато хто втратив не лише звичку, але й поняття того, що означає поклоніння» (Рим, 9 жовтня 2021 року). Після слухання настає тиша подиву від того, що Бог каже Своїй Церкві, і від того, що Дух пробуджує в ній сьогодні. Синодальний шлях, пройдений до цього часу, веде нас до подиву, до навернення нашого погляду від смутку з розлуки (пор. Лк 24,17) до радісної місії тих, хто відкрив присутність Воскреслого Господа у власному існуванні (пор. Лк 24,33).

    Третім елементом молитви є заступництво. Ми повинні вірити в ефективність заступницької молитви, яка полягає не в тому, аби підкоряти Божу волю нашій, а в тому, аби просити Господа просвітити наші серця силою Його Духа життя, аби ми знали, як розпізнавати і виконувати Його волю. «Заступатися» також означає брати на себе відповідальність, заявляти перед Богом про нашу участь, нашу причетність. Заступатися означає сказати: «Мені не байдуже, я беру участь, це належить до мене». Молитися за Синодальну Асамблею, заступатися за всіх її членів, насамперед за Святішого Отця, який так часто просить нас молитися за нього, означає здійснювати найвищий акт участі.

    Врешті, дорогі брати і сестри, молитва – це подяка, визнання першості Божої дії та благодаті в усіх наших справах і в житті християнської спільноти. Святіший Отець зазначив: «Молитва подяки завжди розпочинається з цього: з усвідомлення того, що нам передує благодать.  Про нас думали ще до того, як ми навчилися думати; нас любили ще до того, як ми навчилися любити; нас бажали ще до того, як бажання зародилося в наших серцях» (Загальна аудієнція, 30 грудня 2020 року). Молитва подяки є справжньою «терапією», яка переносить нас від самозаглиблення до відкритості на виявлення того, що Бог продовжує діяти в Своїй Церкві.

     Дорогі брати і сестри, з молитвою слухання, поклоніння, заступництва і подяки вся церковна спільнота в силі Духа буде присутня на Синодальній Асамблеї, як на події, що стосується всіх охрещених. Запрошую Вас особливо 1 жовтня в XXVI неділю звичайного періоду (рік А) наголосити на молитві за Синодальну Асамблею, згадуючи її в проповіді, в молитві вірних та в урочистому благословенні на завершення євхаристійної целебрації. З цією метою додаю Вам деякі тексти, які можна використати на молитві вірних та в благословенні на завершення.

    Дякуючи Вам за Вашу турботу про те, що Ви провадите Ваші помісні Церкви синодальним шляхом, і дякуючи Господу за дари сопричастя та радісної надії, які розквітли на шляху Церкви, я також запевняю Вас в своїх молитвах за Вас і за Ваше служіння для добра всієї Церкви. Нехай Господній Дух просвічує нас і завжди провадить дорогою Його волі, бо тільки Його Слово дозволяє нам існувати (пор. Пс 119,50) і лише в Ньому ми можемо віднайти нашу радість.

По-братерськи, Маріо Кард. ҐРЕК Генеральний Секретар

+++++

Ваше Преосвященство,

Наближаючись до відкриття XVI Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів, прошу Вас з’єднатися з нами в спільній молитві до Святого Духа, щоб Він супроводжував цю фазу синодального процесу.

Лист Кардинала був написаний з наміром залучити весь Божий народ, в кожній окремій Церкві, до підтримки членів Асамблеї. Разом з Вами я ввіряю цей час підготовки Пресвятій Діві Марії, Матері Церкви. Користуюсь нагодою, щоб висловити Вам свою глибоку повагу. + Архієпископ Вісвальдас Кульбокас Апостольський Нунцій в Україні
Поділитись
Категорія