Ірландія: паломництво в намірах бабусь і дідусів

Ірландія: паломництво в намірах бабусь і дідусів

Лип 29, 2024

Як і щороку, тисячі паломників піднялися на гору Святого Патрика в Ірландії, щоб взяти участь у таїнствах Примирення та Євхаристії. Вони здійснюють паломництва до цього місця вже понад 1 500 років.

Про це пише Vatican News.

Крох Патрік – відокремлена гора висотою 764 м, розташована на заході Ірландії в графстві Мейо. Вона має велике духовне і культурне значення для ірландців. Перші паломники прийшли на вершину в п’ятому столітті нашої ери, йдучи слідами святого Патрика, який у 441 році провів там 40 днів і ночей, у пості та молитві.

Reek Sunday, або Сталева неділя – це кульмінація всього тижня, який носить назву Reek Week (Сталевий тиждень). Зазвичай тихе і величне урочище в ці дні вирує активністю. Ірландці долають цей складний, хоч і короткий 4-кілометровий маршрут, часто босоніж.

Церква Ірландії заохотила учасників пішого паломництва дослухатися до заклику Папи Франциска і згадати у своїх молитвах друзів та коханих, родичів та батьків, які, можливо, почуваються самотніми, переступивши поріг старості. «Не покидайте їх у старості» – таким був заклик під час численних Мес, звершених як біля підніжжя гори, так і на її вершині.

Про велике культурне значення Шляху паломників свідчить той факт, що він був капітально відновлений, а ірландський уряд виділив на це майже півмільйона євро.

Отець Джон Кенні з сусідньої парафії Вестпорт підкреслив, що роботи з відновлення стежки зайняли більше трьох років, були завершені в квітні, і що їм допомагають надзвичайно віддані волонтери, «щоб зберегти цю особливу стежку для майбутніх поколінь».

Щороку в останню неділю липня сюди приходять у паломництві 15 – 20 000 осіб. Завершується їхній шлях на вершині біля каплички, що була збудована у 1905 році.

Джерело: https://rkc.org.ua/blog/2024/07/29/irlandiya-palomnycztvo-v-namirah-babus-i-didusiv


Поділитись
Категорія