Папа до медиків: будуймо стиль безкорисливості

Лют 09, 2023
Зустрічаючись із представниками медичного відділу душпастирської служби охорони здоров’я Римської дієцезії, Святіший Отець закликав до творення мереж, які охоплюють об’єднання в молитві та співчутті, плекаючи стиль безкорисливості та взаємності.
 
9 лютого 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції представників медичного відділу душпастирської служби охорони здоров’я Римської дієцезії. У своєму слові Святіший Отець виокремив постать милосердного самарянина, який вказує на стиль піклування, що є прототипом та прикладом для опіки над хворими.

Зустріч, яка руйнує стіни ізоляції та страху

На початку звернення Папа Франциск пригадав про важливість даної зустрічі з огляду на Всесвітній день хворого, який відзначається 11 лютого. Звертаючись до євангельського гасла «Доглядай за ним» (Лк. 10,35), що є цьогорічною темою, він закликав роздумати над притчею Ісуса про милосердного самарянина. «Коли приглянимося ближче, то побачимо, що обидва, той, на кого напали, і самарянин, мають рани: перший – завдані насильством того, хто його пограбував, другий – завдані презирливими поглядами тих, хто бачив у ньому лише небажаного іноземця. Однак завдяки чуйності тих, хто страждає до страждаючих, з їхньої зустрічі народжується історія солідарності та надії, яка руйнує стіни ізоляції та страху», – зауважив Святіший Отець. У світлі Божого слова він підкреслив три важливі постави у роботі медичного працівника – бути поруч з тими, хто страждає, дати голос незауваженим стражданням та стати захопливою закваскою любові.

Охопити більш правдивий сенс життя

Папа підкреслив важливість бути поруч з тими, хто страждає, пропонуючи вислуховування, любов і прийняття. Але для цього потрібна чутливість до іншого. «Це чутливість, яка зростає, чим більше ми дозволяємо собі залучатись до зустрічі з тими, хто страждає. І таке спільне ступання вперед допомагає всім нам охопити найсправжніший сенс життя, яким є любов», – сказав Святіший Отець. Крім того, він наголосив на потребі висловити нечуті страждання тих, хто через хворобу залишився наодинці, без фінансової та моральної підтримки та легко піддається відчаю та втраті віри з причини своїх хвороб. «Киньмо виклик нашим містам, іноді позбавленим людяності і глухим до співчуття. Це правда, дуже часто наші суспільства позбавлені людяності та глухі до співчуття. Прислухаймося до крику тих, хто страждає, і дбаймо про те, щоб він був почутим. Не залишаймо його замкненим у кімнаті, не дозволяймо йому стати просто “новиною”: звільнімо для нього місце всередині нас і підсильмо його своїм особистим та конкретним залученням», – закликав Папа Франциск.

Будувати мережі

Говорячи про поставу бути закваскою любові, Святіший Отець вказав на один з її вимірів, який полягає у «будуванні мереж». Йдеться про стиль безкорисливості та взаємності. «І це призводить до того, що навколо нас росте мережа, яка не затримує, а звільняє, мережа, що складається з рук, які стискають одна одну, з рук, які працюють разом, із сердець, які об’єднуються в молитві та співчутті», – сказав Папа Франциск, додаючи, що приклад тих, хто бере на себе ініціативу, також допомагає іншим знайти сміливість долучатися до мереж. «Будування мереж – це співпраця членів одного тіла (див. 1 Кор. 12,12-27). Страждання одного стає стражданням усіх, і внесок кожного сприймається всіма як благословення», – підкреслив він. Святіший Отець закликав медиків не падати духом при виникненні труднощів, пам’ятаючи про присутність Христа, Який дає нам силу не здаватися навіть у найважчі хвилини. «У крихкості ви є близькими до серця Бога. Не боятися з ніжністю доторкатися до крихкості: це шлях, яким ми повинні прямувати. І тому прошу у вас, хворі, вашої молитви, за те, щоб серед нас зростала близькість до тих, хто страждає, і конкретне зусилля любові, і щоб жоден крик болю не залишався непочутим», – сказав на завершення Папа Франциск.
о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан
Поділитись
Категорія