Папа Франциск: Проповідуйте коротко або люди засинатимуть

Папа Франциск: Проповідуйте коротко або люди засинатимуть

Чер 14, 2024

Папа Франциск вкотре звернувся до католицьких священиків із закликом скорочувати свої проповіді, цього разу попередивши, що проповіді не повинні бути довшими за вісім хвилин, інакше "люди будуть засинати".

Виступаючи на площі Святого Петра у своїй катехезі 12 червня, Папа пояснив, що мета проповіді полягає в тому, щоб "допомогти перенести Слово Боже з книги в життя". Про це повідомляє Католицька Служба Новин CNA.

Також Папа додав: "Але проповідь для цього повинна бути короткою: образ, думка, почуття. Проповідь не повинна виходити за межі восьми хвилин, бо після цього часу втрачається увага і люди засинають".

Франциск не вперше наголошує на важливості коротких проповідей. У 2018 році Папа закликав священиків "бути короткими" і стежити за тим, щоб їхні проповіді були "не більше 10 хвилин".
Слова Папи перегукуються з рекомендаціями архиєпископа Ніколи Етеровіча у його книзі 2010 року, присвяченій Синоду 2008 року на тему Слова Божого, який порадив пресвітерам обмежити свої проповіді вісьмома хвилинами або й коротше та уникати "імпровізацій" з амвону.

Папа Франциск часто перевищує цей часовий ліміт у своїх проповідях. У Великий четвер цього року проповідь Папи на Месі з нагоди свята Миропомазання тривала понад 20 хвилин.

Папа зробив зауваження щодо тривалості проповіді під час роздумів про те, наскільки Біблія "натхненна Богом і авторитетна". Франциск додав, що "Святий Дух, який надихнув Святе Письмо ... також робить його вічно живим і діяльним".

"Може статися так, що в певному уривку Святого Письма, який ми читали багато разів без особливих емоцій, одного разу читаємо його у дусі віри та молитви, і тоді цей текст несподівано осяяний, він промовляє до нас, проливає світло на проблему, якою живемо, робить зрозумілою Божу волю для нас у певній ситуації", - сказав Папа.


Foto #1



Слова Святого Письма під дією Святого Духа стають світлими, і тоді ми власними руками відчуваємо, наскільки правдивим є твердження Послання до Євреїв: "Слово Боже живе й діяльне, гостріше від усякого меча двосічного" (Євр. 4,12)". Папа Франциск закликав католиків щодня знаходити час для читання і роздумів над уривком зі Святого Письма, рекомендуючи християнам носити з собою "кишенькове Євангеліє", щоб читати його у вільні хвилини протягом дня.

"Але квінтесенцією духовного читання Святого Письма є спільне читання на літургії під час Меси, - сказав він. "Там ми бачимо, як подія чи вчення, подані Старим Заповітом, знаходять своє повне вираження в Євангелії Христа".


Foto #2



"Серед багатьох Божих слів, які ми слухаємо щодня під час Меси чи Літургії Годин, завжди є одне, яке призначене спеціально для нас. Це те, що торкається нашого серця, що зачіпає за живе. Щось, що торкається серця. Прийняте в серце, воно може освітити наш день і надихнути на молитву. Йдеться про те, щоб вона не залишилася без уваги", - сказав Папа Франциск.

Поділитись
Категорія