Папа: у Церква постійно потрібно повертатися до суттєвого

Папа: у Церква постійно потрібно повертатися до суттєвого

Чер 21, 2024

У передмові до збірки проповідей ревного душпастиря молоді Папа Франциск нагадує про те, що Божа благодать випереджує нас, виходячи назустріч, а молитва – це не втеча від світу, а запрошення Богові оселитися в нашому житті.

«У Церкві завжди є потреба у поверненні до суттєвого», – пише Папа Франциск у передмові до книги «Як же прекрасно впасти в обійми Божого Сина», що є збіркою проповідей о. Джакомо Тантардіні, що служив у Римській дієцезії і переставився до вічності 2012 року. На початку Єпископ Риму згадує про своє особисте знайомство з цим душпастирем, проповіді якого протягом багатьох років були духовною поживою для тисяч юнаків і дівчат, і не тільки, що збиралися в суботу ввечері в базиліці святого Лаврентія.

Божа ініціатива, що випереджує

Святіший Отець зазначив, що рішення видати проповіді цього священника є не лише даниною пам’яті, бо його роздуми можуть принести багато користі для нашої душі, оскільки «вони передають первісну суть християнського життя». «Занадто довго ми зводили християнство до кодексу правил або зусиль волі, але всякий моралізм в кінцевому підсумку залишає нас з відчуттям невдачі і смутку», – пояснює Єпископ Риму, відзначивши, що в проповідях о. Джакомо великою дійовою особою була Божа благодать, бо «Божа ініціативи завжди випереджує кожен наш намір», запалюючи в нас «прагнення добра для нас і для нашого ближнього». А зі словом «благодать» цей душпастир, як нагадав Папа, поєднував слово «приваблива», оскільки «Господь завжди привалює нас до Себе захопленням Його людяністю». «Одним з найбільш повторюваних євангельських епізодів у проповідях отця Джакомо є навернення Закхея, "зрадника народу", несподівана переміна якого відбувається тоді, коли, вилізши з цікавості на дерево, він зустрічається з поглядом Ісуса», – пише Наступник святого Петра.

Молитва – конкретизація надії

«Людина надіється, кажучи: "Прийди". Дитина не надіється абстрактно на матір, дитина надіється, що мати є поруч, тому християнська надія виражається в проханні, вона виражається в тому, що каже: "Прийди, прийди"» (Проповідь від 1 грудня 2007 року), – цитуючи цю адвентову проповідь священника, Святіший Отець вказує на «найважливіший вимір, який у житті має молитва», тож не дивно, що отець Джакомо дуже любив вислів святого Альфонса де Ліґорі: «Той, хто молиться, спасається». «Молитва не є побожною втечею від "поганого" світу. Це прохання з глибини душі про те, що дає сенс і можливість радіти життю. Це просити, щоб Він Сам прийшов і оселився в нашому житті», – наголошує Папа.

Джерело: vatican news

Поділитись
Категорія