Пісна дисципліна Мукачівської греко-католицької єпархії

Пісна дисципліна Мукачівської греко-католицької єпархії

Бер 01, 2020
Пісна дисципліна Мукачівської греко-католицької єпархії   Щодо обмеження у споживанні різних страв існують три види посту: Строгий піст – заборонено споживати всі страви тваринного походження, окрім риби (тобто всі види м’яса, молочні страви та яйця). Дозволено їсти один раз на день доситу, і то бажано чим пізніше, аж навіть лише у вечірній час.  Воздержання – заборонено споживати всі страви тваринного походження, окрім риби (тобто всі види м’яса, молочні страви та яйця). Дозволено харчуватись більше разів на день, зберігаючи при цьому завжди скромну мірку в кількості та якості їжі.  Піст – заборонено споживати м’ясні страви. Вірні греко-католики Мукачівської греко-католицької єпархії як мінімум повинні зберігати такий піст:
  1. 1.Здержуватись від м’ясних страв  у середи та п’ятниці цілого року за винятком загальниць та празників Господських, Богородичних, а також у храмовий празник (для даної парафії), якщо вони випадають на середу чи п’ятницю, бо тоді надається звільнення від посту. Виключення становлять празники Воздвиження чесного та животворящого Хреста та Усікновення голови св. Івана Христителя, адже ці празники завжди супроводжуються постом (інколи воздержанням) 
  2. 2.У Великому пості (від понеділка після Сиропусної неділі по страсну суботу включно) у всі середи та п’ятниці  здержуватись від страв тваринного походження, окрім риби (тобто всіх видів м’яса, молочних страв та яєць). У страсну суботу є воздержання.
  3. 3.Дотримуватися строгого посту у перший день Великого посту та у Велику п’ятницю. 
  4. 4.Дотримуватися строгого посту у Навечіря Різдва та Навечіря Богоявлення, а також у празники Воздвиження Чесного Хреста та Усікновення чесної голови святого Івана Хрестителя. Якщо ці дні випадають на суботу чи неділю, тоді строгий піст замінюється воздержанням. 
Є 4 періоди посту:
  1. Филипівка (перед Різдвом Христовим) – від 15/28 листопада по 24 грудня/6січня.
  2. Великий піст – від понеділка після Сиропусної неділі по страсну суботу включно.
  3. Петрівський піст – від понеділка після Неділі Всіх святих по 28 червня/11 липня (включно).
  4. Успенський піст – від 1/14 серпня по 14/27 серпня (включно)
• Загальниці В цьому часі дозволено в середи та  п’ятниці споживати м’ясні страви:
  1. від Різдва Христового (25 грудня/7січня) до Навечіря Богоявлення (5/18 січня);
  2. від Неділі митаря і фарисея до Неділі блудного сина;
  3. від Великодня до Томиної неділі;
  4. від Зіслання Святого Духа до Неділі всіх святих;
  5. Новий рік (31.12-01.01.);
  6. день незалежності України (24.08.)
  • Заборонені часи Гучних забав і весіль не справляти у наступних періодах:
  • Від початку поста перед Різдвом Христовим, тобто від 15/28 листопада до Богоявлення ГНІХ 6/19січня.
  • Від сиропусного понеділка (понеділка після М’ясопусної неділі) по 2-у неділю від Пасхи, про Тому.
  • В періоді Петрівського посту, тобто від понеділка після Неділі Всіх святих по 28 червня/11 липня (включно).
  • В періоді Успенського посту, тобто від 1/14 серпня по 14/27 серпня (включно).
• Кого зобов’язує піст? Церква зобов’язує до посту всіх, яким виповнився 14 рік життя аж до закінчення 60 року життя. Звільнені від посту: недужі фізично й розумово; матері, що очікують народження дитини або кормлять її груддю; хто не розпоряджається вповні своєю особою, і наприклад, харчується в чужих; вбогі, що живуть з милостині; хто тяжко працює (виконує важку фізичну працю); ті, що приходять до здоров’я після важкої недуги; подорожуючі (якщо йде мова про далеку подорож яка триває понад 8 годин) • Хто може звільнити від посту? Єпископ у своїй єпархії, та парох у своїй парафії з важливої причини можуть звільнити від посту поодинокі особи, родини або загал. Сповідники можуть звільнити від посту в сповідальниці. • Євхаристій ний піст перед Святим Причастям На одну годину перед Св. Причастям треба здержатися від їди й напитків. Чиста вода і вживання ліків не ламають посту. 
Поділитись
Категорія