Послання Преосвященного владики Ніла на Великий Четвер

Послання Преосвященного владики Ніла на Великий Четвер

Кві 12, 2023

«Ніхто не достойний із зв'язаних тілесними похотями

і пристрастями приходити, або приближатися, або

служити Тобі, Царю слави, бо служити Тобі – велике

і страшне і самим небесним Силам».

Літургія святого Йоана Золотоустого

 

Улюблені в Христі олтарні брати, отці диякони, брати і сестри в монашестві!

    В цей величний день, коли згадуємо Тайну Вечерю нашого Господа, на якій Він встановив Пресвяту Євхаристію, яку заповів відправляти Своїм учням і апостолам, хочу звернутись до кожного з Вас деякими думками та заохоченням.

    Молитви Божественної Літургії, яку ми відправляємо щонеділі і майже щодня, відкривають нам не тільки важливість того безцінного скарбу яким є Пресвята Євхаристія – Тіло й Кров Божого Сина, але також відкривають нам глибоку духовність Отців Церкви, які їх уклали. Постава Отців Церкви перед Престолом Божим на якому вони відправляли Службу Божу є взірцем до наслідування і заохоченням до глибокого пережиття Літургії, яку служимо, до уважного читання молитов, які вони уклали. Кожна молитва нашої прекрасної Літургії є ніби піснею серця, потоком слів з душі, яка стоїть перед Господом, наповнена зворушенням та щирим смиренням. Відправляючи Літургію, ми наповнюємось тими самими почуттями, якими було наповнене серце святих Йоана Золотоустого, чи Василія Великого, чи Папи Григорія Двоєслова. Ці почуття святих Отців наповнені усвідомленням своєї негідності та гріховності супроти такого величного Таїнства. Тому так важливо є для святих авторів Літургії постійно закликати допомогу Святого Духа, який готує серце душпастиря до священнодіяння.

    Молитва, яка передує Великому Входу, допомагає нам стати перед звершенням Євхаристії в правді про те, що кожний з нас є грішний і не достойний звершувати цю Велику Тайну. Однак, це Ісус Христос є Той, хто вибрав і покликав нас до цього величного служіння: «…ради несказанного і безмірного Твого чоловіколюб'я… богослужбової цієї і безкровної жертви священнодійство передав Ти нам, як Владика всіх». Священик, усвідомлюючи свою слабкість, щиро молиться словами святих Отців: «Споглянь на мене грішного і непотрібного слугу Твого, й очисти мою душу і серце від сумління лукавого». В той час, як вірні співають Херувимську пісню, священик просить Господа про очищення свого серця і свого сумління. Після чого йдуть прекрасні слова: «…вчини мене здатним силою Святого Духа, одягненого благодаттю священства…». Визнаючи свою слабкість, ми кличемо про допомогу Святого Твого Духа, бо саме Він одягнув нас благодаттю священства і ніколи не залишає нас на одинці з нашими слабкостями і немочами. Він завжди нас підтримує і освячує, а особливо в часі так великого Таїнства.

    Катехизм Католицької Церкви теж кладе головний акцент на служінні Божественної Літургії в житті душпастирів: «Своє священне служіння отці виконують у найвищому ступені в євхаристійному культі, чи зібранні, у якому, діючи в заступництві в особі Христа і проповідуючи Його таїнство, поєднують молитви вірних із жертвою Того, Хто є їх Головою…»*. Саме з цієї єдиної жертви черпає свою силу все їхнє священниче служіння**. Старанне й молитовне пережиття Служби Божої стає джерелом нашого внутрішнього зростання та миру. Як казав славний містик і стигматик отець Піо з Італійського містечка П'єтральчіни, наша Земля щодня потребує Сонця, бо його проміння приносить тепло і світло всьому творінню. Так само наша Земля потребує щоденної Служби Божої, бо відправлення Божественної Літургії і Свята Євхаристія приносять світло, тепло і життя в наші душі і серця. Тому стараймось з великою побожністю і смиренним серцем здійснювати це Велике Таїнство.

    Папа Франциск у Страсний Четвер звернувся до всіх священиків із словами вдячності. Єпископ Риму подякував отцям за їхнє свідчення і за їхнє служіння, за «приховане добро», яке вони чинять, «за прощення та розраду», які вони дарують у Боже ім’я. «Дякую вам за ваше служіння, яке часто звершується серед труднощів, нерозуміння та незначного визнання. Браття, нехай же Божий Дух, Який ніколи не розчаровує того, хто на Нього покладає своє уповання, наповнить вас миром і приведе до сповнення те, що розпочав у вас, щоби ви були пророками Його помазання та апостолами гармонії»***, – побажав Папа. Приєднуючись до слів Святішого Отця, хочу подякувати кожному з Вас за ревне служіння в Божому Винограднику. Одночасно сердечно прошу вибачити мені мої слабкості і немочі, якими міг образити когось із Вас. Обіймаю по братерськи кожного з Вас і бажаю Вам якнайкращого глибокого пережиття Богослужінь Страсного Тижня та Славного на третій день Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа!

 

Ваш брат у Христі +Ніл ЧБМ

* Катехизм Католицької Церкви п.1566, стр. 376.

** Пор. ПРАЦЯ цит., п.1566, стр. 376.

*** Радіо Ватикану, 06.04.2023 р.Б.

Поділитись
Категорія