Твій Бог - «виконувач бажань»? Він не такий, як ти думаєш!

Твій Бог - «виконувач бажань»? Він не такий, як ти думаєш!

Бер 27, 2020

Франческо Козентіно, калабрійський священик, є викладачем фундаментальної теології в Папському Григоріанському університеті і посадовою особою Конгрегації для духовенства.

      Перший випуск, щоб допомогти виявити неповні, заплутані, спотворені та навіть негативні образи Бога, які породжують в наших серцях почуття пригноблення.          В якого Бога ми віримо? Чи насправді наш образ Бога відображає те, що Ісус хотів об’явити і проголошує нам в Євангелії? Багато людей мають неповні, заплутані, спотворені та навіть негативні образи Бога, які породжують в наших серцях почуття пригноблення. Той факт, що сьогодні для багатьох віра стала неможливою або перетворилася на стомлюючу і нудну звичку, залежить не тільки від уявлення, яке сьогоднішній світ має про релігію, але також від нашого особистого бачення Бога, яке часто не відповідає тому, що Ісус Христос проповідував у Євангеліях. Це лише одна з наших карикатур Бога.

У якого Бога вірити?

Деякі люди з самого дитинства через спотворені мовні образи або через релігійні та церковні практики мають жорстокий, гнітючий і задушливий образ Бога. Вони отримали релігійність, засновану на страху або на почутті провини, з багатьма негативними наслідками психологічного характеру. Дивлячись на їхню зранену історію та спотворений образ Бога, ми повинні запитати себе:  у якого Бога вірити? Я пропоную проаналізувати п’ять негативних образів Бога, щоб розпочати справжній шлях зцілення та очищення.

Бог – «виконувач бажань»

Першим образом є «Бог - виконувач бажань». Ідеться про ідеального Бога, на якого є спроєктовані наші бажання та потреби. Коли повсякденне життя стає нестерпним і ми відчуваємо себе обтяженими не лише проблемами, а також важкістю життєвого вибору, дуже зручно звернутися до Бога, який зверху вирішить мої проблеми. У цьому сенсі Він є тим, хто вирішує проблеми, які я не спроможний самостійно вирішити. В такий спосіб духовність не допомагає мені зі сміливістю і відповідальністю протистояти життєвими викликам, а, навпаки, - це один із способів уникнути життєвих проблем, зручний прихисток, який робить мене пасивним. Той, хто живе згідно з цим образом Бога, схильний до тривожного духовного пошуку, де навіть молитва, як в магічному обряді, служить тільки для того, щоб закликати Бога втрутитися в прогалини мого життя. Деякі особи, які живлять цей образ, насправді уникають себе і ніколи не приймають зріло ризик життя. «Виконувач бажань» - це ім'я, яке богослов Бонхеффер дав саме цьому Богові, якого закликають «на межі свідомості», коли через лінощі людина не може впоратися. Як правило, люди, які уособлюють цей образ Бога, мають низьку самооцінку, невпевненість, недостатню віру в себе, слабку здатність самостійно справлятися з життєвими ситуаціями. Рано чи пізно трапляється, що Бог не вирішує ту чи іншу проблему, не виправдовуючи сподівань, тоді образ «виконувача бажань» руйнується, спричиняючи великі розчарування.

Не тікати від своїх обов'язків

Вірити в Бога, безумовно, означає довірятися та бути переконаним, що моя історія та історія людства міцно перебуває в руках доброго, милосердного Бога, який піклується про нас. Однак, це не означає тікати від життя та обов'язків, а, навпаки, - намагатися зрозуміти, яку дорогу Бог мені показує, щоб я міг впоратися з ситуаціями, що виникають на моєму шляху. Перша сторінка Біблії, яка розпочинається історією створення, є першим запрошенням очистити цей образ Бога - «виконувача бажань»; ми є любленими Богом, тому що походимо від Нього і, як Творець, Він вдихнув у нас життя. Отже, що б не трапилося і, в якій ситуації ми б не знаходилися, знаймо, що наше існування є в руках Господа. В той же час, створивши людину, – говориться в книзі Буття, – Бог поклав її в сад і доручив їй, щоб вона турбувалася про нього. Ми створені Богом, який нас супроводжує, але нашим завданням є співпрацювати в цьому проекті та піклуватися, від першої особи, про сад нашої душі, нашого життя і нашого світу. У своєму проповідуванні Ісус часто говорить те, що з любові Отця ми отримали таланти і дари, але вони довірені нам саме тому, щоб з мудрістю і почуттям відповідальності їх примножувати. Нам був довірений прекрасний виноградник Господа, і ми були покликані бути його працівниками, але, якщо ми їмо, п'ємо, посягаємо на інших і привласнюємо дари Божі, не будучи пильними і уважними до Його повернення, - втратимо все. Образ Бога - «виконувача бажань» ризикує перетворити нас на людей боязких, слабких та нездатних реагувати на життєві виклики. Християнська віра, навпаки, об’являє, що Бог є з нами, не для того, щоб вирішувати проблеми згори, але, щоб дати нам світло Духа і силу для осягнення таємниці нашого існування. Наступними днями ми опублікуємо ще чотири випуски помилкових образів Бога.   Переклад: семінаристи колегії Альбероні
Поділитись
Категорія