Єпархіальне паломництво до Меджугор’я духовенства та вірних  Мукачівської греко-католицької єпархії

Єпархіальне паломництво до Меджугор’я духовенства та вірних Мукачівської греко-католицької єпархії

Лип 26, 2021

Молитвами Богородици, Спасе, спаси нас!

 

Єпархіальне паломництво до Меджугор’я духовенства та вірних

Мукачівської греко-католицької єпархії 18-24 липня 2021 р. Б.

     У рамках святкування ювілеїв 375-річчя Ужгородської унії та 250-річчя канонізації Мукачівської греко-католицької єпархії, 18-24 липня 2021 р. Б. близько 700 вірних із різних куточків єпархії на чолі із Преосвященним владикою Нілом, Апостольським Адміністратором Мукачівської єпархії, у супроводі 23-х священників здійснили паломництво до місця об’явлення Пресвятої Богородиці – Меджугор’я (Боснія і Герцеговина). Паломництво було організоване Паломницьким центром св. Миколая Мукачівської греко-католицької єпархії.    
Вибір Марійської святині для паломництва був дуже логічним, адже Мукачівська греко-католицька єпархія є посвячена Покрову Пресвятої Богородиці, і саме це свято відзначається, як єпархіальне, ще від другої половини XVIII століття, тобто від часів великого єпископа Андрея Бачинського.
     Почалося паломництво теж у визначний день для єпархії, адже 18 липня є святом святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, апостолів слов’ян. Добре відомим є те, що Греко-Католицька Церква на Закарпатті, тобто Мукачівська греко-католицька єпархія, своїм християнським коренем сягає далеких часів діяльності святих братів та їх учнів у Моравії, а також на території сучасного Закарпаття від ІХ століття. Саме тому наша Церква з давніх-давен святкує святих Кирила і Мефодія на найвищому рівні, як святих з бдінієм, і під їх молитовним заступництвом паломники Мукачівської греко-католицької єпархії вирушили до Богородиці, як колись солунські брати вирушили з місією до слов’ян.      
Далека дорога прикрашалася та облегшувалася спільною молитвою на Вервиці, Молебнем до св. Йосифа, адже у Католицькій Церкві святкуємо ювілейний рік св. Йосифа, та іншими молитвами, співом церковних пісень, а також переглядом цікавих релігійних фільмів та невеличкою відпочинковою зупинкою на березі Адріатичного моря.       Духовна програма у Меджугор’ї була організована спільнотою «Світло Марії», які завжди радо і з великою любов’ю служать паломникам з усього світу. У вівторок, 20 липня, ми піднялися на гору об’явлень (Подбро), де 40 років тому, 24 червня 1981 року у вечірній час Пресвята Богородиця перший раз з’явилася дітям. І від того часу та по сьогодні чудесні об’явлення тривають. У цей день на Божественній Літургії проповідь виголосив Преосвященний владика Ніл (youtube.com/watch?v=ewxALP6kl-A), наголошуючи в окремий спосіб на важливість доброї і глибокої сповіді у житті християнина. Також він закликав всіх паломників використати можливість і приступити до сповіді в часі паломництва. Богослужіння прикрашали своїм чудовим співом семінаристи Ужгородської богословської академії ім. блаженного Теодора Ромжі.  Після обіду паломники мали зустріч із отцем Марінко Шакота, настоятелем парафії у Меджугор’ї, який свідчив нам про той великий вплив, який має Марія у Меджугор’ї на всіх людей. Він розкрив нам секрет, як бути і жити у «школі Богородиці» (medjugorje.com.ua/media/audio/5876-kateheza-u-shkoly-bogorodicy-o-marynko-shakota-medzhugorye-19072021.html)      
У середу, 21 липня, паломники мали день покаяння і посту. Одним із прохань Пресвятої Богородиці у Меджугор’ї є дотримання строгого посту у середу і п’ятницю. Отже у цей день всі паломники могли випробувати піст на хлібі та воді. Підкресленням духу покаяння була Хресна дорога на горі Крижевац, яку паломники помолилися, піднімаючись по скалистій горі, висотою понад 500 метрів, до Хреста, який був поставлений на згадку про 1900-річчя розп’яття Христа Спасителя. На Божественній Літургії проповідь виголосив митрофорний протоієрей Мирослав Сипко (facebook.com/100019342185793/videos/851139335780666), говорячи про сім’ю та радощі і труднощі родинного життя, адже сім’я є тією спільнотою людей, де не лише кожен носить свій хрест, але й допомагає іншому нести хрест життя. Після обіду паломники мали зустріч із надзвичайною спільнотою «Ченаколо».
Спільнота «Ченаколо» – християнське об'єднання, яке приймає молодих людей, які страждають від різних залежностей, які відчувають себе втраченими, незадоволеними, переляканими, зневіреним, тих, хто хоче знайти самого себе, знайти радість і сенс життя. Вона заснована в липні 1983 року монахинею Ельвірою Петроцці, яка добре розуміла існуючу проблему. У неї було прагнення віддати своє життя Богові за наркоманів і всіх молодих людей, які почуваються втраченими, покинутими. Молоді хлопці свідчили перед паломниками про те, як вони за допомогою Бога через спільноту «Ченаколо» вирвалися із кайданів наркоманії та повністю розбитого особистого і сімейного життя. Опісля паломники змогли почути свідчення Терези Гажійової із спільноти «Світло Марії».    
У четвер паломники мали нагоду познайомитися із подружжям Патріка та Ненсі, які свідчили про те, як Бог через Пресвяту Богородицю змінив їхнє життя. Історія життя Патріка – це історія людини із Канади, яка не вірила в Бога, людини, яка хоч і була охрещена у Католицькій Церкві, але ніколи не вважала себе її членом, ніколи не ходила до храму і вела аморальне життя. Як він сам свідчив – його богом були гроші, своїх дітей теж навчав того, що їхнім богом мають стати долари. Він став багатим бізнесменом і після свого другого розлучення зустрів дівчину на ім’я Ненсі із Хорватії. Саме через Ненсі до рук Патріка попала книга про послання Богородиці з Меджугор’я. Він цю книгу хотів викинути, але на прохання дружини перед тим, як викинути, мав прочитати одне послання Богородиці. Шукаючи найкоротше послання він прочитав: «Сьогодні останній раз кличу тебе до покаяння». Усвідомлення глибини слів «останній раз кличу» в корені змінили життя Патріка. Він глибоко покаявся, пішов до сповіді, де поклав до рук Бога і священика все своє життя, всі свої гріхи. Продав свій бізнес і разом із Ненсі із Канади переселився до Меджугор’я, щоб бути «сусідом Богородиці». Сьогодні у своєму домі-замку він приймає в першу чергу священників, які приходять до Меджугор’я, бо саме через священника Бог дав йому прощення всіх гріхів. На Божественній Літургії проповідь виголосив митрофорний протоієрей Володимир Бабич (youtube.com/watch?v=CxIcy0webvc), наголошуючи на 5 простих речах, які просить від нас Богородиця:
  1. Читати Святе Письмо і роздумувати над ним.
  2. Молитися Вервицю і молитися цілим серцем.
  3. Постити.
  4. Часто приступати до Сповіді.
  5. Часто, навіть щодня, приступати до Євхаристії.
Після обіду паломники милувалися прекрасним водоспадом Кравіце, недалеко від Меджугор’я.
   Увечері цього дня паломники мали надзвичайну нагоду бути зібраними на молитві в часі об’явлення Пресвятої Богородиці разом із візіонеркою Марією Павлович. Та хоч Богородицю із присутніх бачила лише візіонерка, однак кожен з нас міг відчувати у своїй душі і серці щось надприродне, щось невимовне. Та навіть сама природа давала свої сигнали і виявляла шану до Діви Марії. О 18.40, коли всі мали зосередитись в тиші, адже наставав момент об’явлення Богородиці, все замовкло. Навіть ті цвіркуни, які у Меджугор’ї постійно видають досить голосний звук, замовкли. Подув сильний вітер у сторону каплиці, де перебувала візіонерка разом із владикою Нілом та деякими іншими людьми. Було відчутно присутність нашої Небесної Матері. І в цій тиші лише маленька 4-річна дівчинка, яка гралася із пелюстками троянд, почала співати в натхненні серця: «Ave, ave, ave Maria!». Через декілька хвилин знову подув сильний вітер, тепер від каплиці – об’явлення завершилося.   
У п’ятницю паломники вирушили додому. В часі дороги мали ще змогу подякувати Господу за Його прекрасне творіння – Адріатичне море, і трохи покупатися, оздоровитися. Всі повернулися до рідного Закарпаття, до своїх рідних і принесли у своїх серцях трохи Меджугор’я, любові та благодаті Божої через молитви і заступництво Пресвятої Богородиці.

отець д-р Августин СОЛАНСЬКИЙ

Поділитись
Категорія