28 Бер 2024
Архиєрейська Божествення Літургія з Чином освячення святого Мира, та чин омивання ніг воїнам ЗСУ у Святий і Великий Четвер.

Архиєрейська Божествення Літургія з Чином освячення святого Мира, та чин омивання ніг воїнам ЗСУ у Святий і Великий Четвер.

"Перед святом Пасхи Ісус, знаючи, що вибила його година переходу з цього світу до Отця, полюбивши своїх, що були в світі, полюбив їх до кінця. І під час вечері, коли то диявол уже вклав у серце Юди Іскаріотського, сина Симона, щоб зрадив його, Ісус знаючи, що Отець усе дав йому в руки, і що від Бога він вийшов і до Бога повертається, встав від вечері, скинув одіж, узяв рушника й підперезався. Тоді налив води до умивальниці й почав обмивати учням ноги та обтирати рушником, яким був підперезаний.
Foto #1
Підходить, отже, і до Симона Петра, - та той йому: «Ти, Господи, - мені вмивати ноги?». Каже йому Ісус у відповідь: «Те, що я роблю, ти під цю пору не відаєш; зрозумієш потім.» Петро ж йому каже: «Ні, не митимеш моїх ніг повіки!» - «Коли я тебе не вмию, - одрікає Ісус, - то не матимеш зо мною частки.»
Foto #2
«Господи, - проказує до нього Симон Петро, - то не тільки ноги, але і руки, і голову!». А Ісус йому: «Тому, хто обмитий, нічого не треба вмивати, крім самих ніг; увесь бо він чистий. І ви чисті, та - не всі.». Знав бо, хто зрадити його мав, тим то й мовив: «Не всі ви чисті.». Обмивши їм ноги, вбрався знову в одіж, сів до столу та й каже до них: «Чи знаєте, що я зробив вам? Ви звете мене: Учитель, Господь, і правильно мовите, бо я є. Тож коли вмив вам ноги я - Господь і Учитель, - то й ви повинні обмивати ноги один одному. Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив." (Ів. 13,1-15)

Поділитись
Категорія
Адреса
Знайти дану подію

Ужгородський греко-католицький Катедральний собор