27 Чер 2024
ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 12 / 30  АНТИМІНC

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 12 / 30 АНТИМІНC

Антимінс (від грецького "αντί" — "замість" і "μήνας" — "стіл"). Антимінс являє собою прямокутний плат з особливими зображеннями покладання Христа до гробу. Це важлива літургійна річ у Східній Православній та Східній Католицькій Церквах.
Антимінс використовується на престолі під час Літургії. Він обов’язково має містити часточки святих мощей, і його освячує виключно єпископ у Великий Четвер. Без антимінса не можна правити Божественну Літургію. У антимінсі маємо 2 важливі елементи: печатка з підписом місцевого єпископа та частичка мощей, вшитих в середину нього.
Печатка з підписом показує єдність парафії з єпископом і, відповідно, з усією Церквою. Це є знаком того, що священник, який використовує цей антимінс, діє з благословення свого єпископа і є частиною ширшої церковної спільноти. Таким чином, печатка на антимінсі є свідченням його освячення, автентичності та зв'язку з церковною ієрархією.
Мощі, вшиті у антимінсі, мають глибоке богословське та літургійне значення, нагадуючи про святість, єдність і духовну підтримку святих, що оточують та супроводжують віруючих у їхньому духовному житті. Ця традиція бере свій початок із літургії раннього християнства, яка здійснювалася на гробах померлих рідних у той час, адже лише так гонимі християни не ризикували життям, прославляючи Христа, – у часи перших християн діяв законний дозвіл поминання померлих у будь-який спосіб.

Поділитись
Категорія