05 Лип 2024
ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 19 / 30

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 19 / 30

"БОЖЕСТВЕННА БЛАГОДАТЬ" 

"Божественна благодать, що завжди недужих оздоровлює і те, що їм недостає, доповнює, поставляє боголюбішого ієромонаха Теодора, вибраного на єпископа богоспасаємого місто Мукачево. Тож помолімся за нього, щоб зійшла  на нього благодать Всесвятого Духа, і промовмо всі: Господи, помилуй!"

У християнстві – віра невід’ємна від молитви, одне породжує інше. У Східній літургійній традиції богослов’я це не просто точна наука, яка говорить нам про догми, це певною мірою живий досвід споглядання Бога.

Lex orandi lex credenti – закон молитви – закон віри, ці слова приписують папі Целестину І (422-432). Це найпростіша формула для пізнання богослов’я, для розуміння обряду. Наша віра, наше богослов’я, наш обряд виходить з наших літургійних текстів, простими словами – з  наших молитов.

Молитви хіротонії не виключення, це не є певним культом, магізмом, це реальне прожиття величної події. Перед читанням цієї молитви будемо чути виголос «Будьмо уважні» (воньмім), цей виголос закликає нас зосередитися на тексті цієї молитви, щоб зрозуміти важливість присутності кожної людини на даному священнодійстві. Зрозуміти, що Церкву Христову творить кожен з нас через спільну молитву.

Простими словами, Бог бере на себе всі недоліки кандидата, який приймає сан, і всі недостачі доповнює своєю благодаттю через молитви народу, який одноголосно співає «Господи, помилуй». Святитель, котрий читає дану молитву, тільки закликає народ і все духовенство молитися за нового єпископа.

Отже, основна роль в цій молитві виділяється водночас кожному пристуньому.

Поділитись
Категорія