09 Лип 2024
ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 24/ 30

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 24/ 30

ОМОФОР 

Єпископський омофор — це один з найважливіших атрибутів єпископського облачення. Омофор (з грецької "омос" – плече, "форос" – носити) – це основний елемент облачення єпископа, без якого він не може проводити священнодійства. Він являє собою широку довгу стрічку тканини із зображенням хрестів та оздобленням по краях, яку носять на плечах таким чином, що один кінець спускається спереду через ліве плече, а інший – через ліве плече назад.

Історичні свідчення говорять, що раніше омофори виготовлялися з білої вовняної тканини і прикрашалися хрестами. Згодом їх почали виготовляти з парчі, шовку та інших матеріалів різних кольорів, відповідно до символіки, прийнятої в Церкві. До XI-XII століть омофори носили поверх фелонів, які були єдиним верхнім богослужбовим одягом для всіх єпископів, включаючи патріархів. Однак, як свідчить іконографія святих, стародавні фелони суттєво відрізнялися від сучасних за кроєм. Тому раніше не було значної різниці у зовнішньому вигляді між священиком і єпископом. Проте це не означає, що їхні ступені священства можна ототожнювати – відмінності існують у догматичному значенні та в зовнішньому вигляді.

За тлумаченням святого Германа, Вселенського Патріарха, архієрейський омофор нагадує старозавітний ефод – фрагмент одягу первосвященика (Вих. 28,6-14; 39,2-7). Однак, замість табличок з написами колін Ізраїлевих, на омофорі зображені хрести.

Блаженний Симеон Солунський пояснює духовне значення омофора таким чином: «Омофор означає втілення ради нас та воплочення Слова, що сталося від Діви. А тому, він робиться з вовни, оскільки зображає заблудлу вівцю, яку взяв Спаситель на свої рамена. Тобто, єство наше, і що він зійшов із небес, воплотився, і будучи названий Агнцем, був принесений у жертву заради нас. Цю думку, також, висловлюють слова молитви, що читається при одяганні омофора.

Отже, зодягнений в омофор єпископ уприсутнює нам Самого Христа Спасителя, який своїм подвигом відкуплення врятував людство від гріха та смерті. Єпископ повинен духовно опікуватися своєю паствою, проповідувати Слово Боже, здійснювати Святі Таїнства, і бути готовим віддати своє життя заради Церкви та народу Божого, подібно до того, як Христос віддав Себе заради нас.

Поділитись
Категорія