21 Чер 2024
ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 6 / 30

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 6 / 30

🔻 ЄПИСКОПСЬКИЙ ГЕРБ, 2 частина 🔻
Продовжуємо серію дописів про єпископський герб владики Теодора. Що цікаво, то між єпископа Мукачівськими лише двоє владик мали свої особисті родові герби. Це владика Андрій Бачинський та владика Мануїл Ольшавський.
Ми вже згадували Згромадження Воплоченого Слова у попердніх дописах. На даному гербі, у лівому нижньому куті щита, розташована частина гербу Згромадження, до якого належить владика Теодор.
Літери "V C F E" є абревіатурою латинських слів "Verbum caro factum est". Це цитата з Ів. 1, 14, що в українському перекладі звучить "Слово стало тілом". Ідея Воплочення Слова для цього Згромадження є фундаментальною, тому саме ця цитата потрапила на герб.
Харизма Згромадження – «інкультуризувати» Євангеліє, тобто продовжувати воплочення Слова в усій людині, в усіх проявах людини, тому червоний хрест на срібному фоні вказує на те, що правда Христа має охопити всіх людей і всю реальність людини, перемінити їх, освячуючи і приносячи радість спасіння.
Золота корона одночасно символізує вічне та універсальне царство Христа.
Три полум’я – це три обіти згідно євангельських рад: послух, убогість та чистота.
Лілія представляє Пресвяту Діву Марію і символізує четвертий обіт материнського рабства любові до Ісуса в Марії, згідно зі св. Гріньйоном де Монфортом, який складають члени Згромадження.

Поділитись
Категорія