Церква Успіння Пресвятої Богородиці с. Новоселиця

Церква Успіння Пресвятої Богородиці с. Новоселиця

Тра 18, 2024

Ця церква своєю історією сягає далекого XVII століття. Її відносять до пам'яток архітектури національного значення. Цей храм є найменшим дерев'яним готичним храмом Закарпаття. Кажуть, що у часі побудови цієї церкви у селі проживало всього лише 14 сімей.

Foto #1

Михайло Сирохман так написав про церкву:У селі, що вперше згадується у записах 1619 року, за щасливим збігом обставин збереглася перша сільська церква — одна з найвидатніших пам'яток українського церковного будівництва. Церква Успіння Пресвятої Богородиці — це архітектурний ідеал. Вона має бездоганні пропорціі й чудово вписана в панораму села. Крім цього, вона повністю розкриває можливості дерева як матеріалу, а матеріал дивовижним чином вертикально вибудовується і набуває форми стріли, летючої конструкції, якимсь дивом прив'язаної до земної поверхні. Це найменша готична церква і водночас найлегша і найбільш динамічна.

Foto #2

Гарними пропорційно і фактурно є всі частини церкви: рівноширокі зруби бабинця і нави, вкриті спільним стрімким дахом і охоплені опасанням, маленький вівтарний зруб під високим дахом, струнка вежа з високим вістрям шпиля, що надає храмові нестримного вертикального звучання. Можливо, секрет досконалості криється у розмірах дубових стін, співвідношеннях частин, у кутах нахилу дахів і піддашшя.

Foto #3

Після виходу Греко-католицької церкви з підпілля в 2007 році була зареєстрована громада. Але через різні перешкоди з боку православної громади люди не могли проводити Богослужіння. З вересня 2012 року адміністратором парафії було призначено отця Тараса Бурлаку. З того часу громада намагалася отримати місце для Служіння. Та тільки через 5 років вдалося відслужити першу Божественну літургію в Храмі.

Foto #4

1 травня 2017 року на Свято Воскресіння Христового була відслужена перша літургія і освячено 4 паски. На даний момент парафія нараховує більше 20 сімей.  Богослужіння відбуваються що неділі та свята о 09:00. Дякувати Господу Богу Церква знову ожила.

Настоятель парафії: о. Тарас Бурлака

моб: +38 (073) 200-46-64

Поділитись
Категорія
Адреса
Знайти дану подію

с. Новоселиця