16 Жов 2024
Слово дня

Зректися своєї величі.

До Колосян послання святого апостола Павла читáння.

Кол. 259 зач.; 3, 17 - 4, 1.

17. Браття, все, що б ви не говорили й робили, все чиніть в ім'я Господа Ісуса, дякуючи Богові Отцеві через нього.

18. Жінки, коріться чоловікам, як воно в Господі личить. 19. Чоловіки, любіть жінок і не будьте суворі до них. 20. Діти, слухайтеся батьків у всьому, бо це Господеві угодне. 21. Батьки не досаждайте дітям вашим, щоб не падали духом.

22. Раби, слухайтесь у всьому панів цього світу, працюючи не лише про людське око, щоб людям вподобатися, але у простоті серця, в Господнім страсі. 23. Усе, що чините, робіть зо всього серця, як для Господа, не як для людей, 24. знаючи, що приймете від Господа нагороду – насліддя. Служіте Господеві Христові! 25. Кожен хто кривдить, одержить те саме, без огляду на особу.

1. Пани, давайте слугам те, що справедливе й належне, знаючи, що й ви маєте пана на небі.

Від Луки святого Євангелія читáння.

Лк. 47 зач. 9, 44-50.

Сказав Господь своїм учням:

44. – Затямте, собі, добре ці слова: Син чоловічий має бути виданий у руки людям.

45. Однак вони не розуміли цього слова; воно було від них окрите, так що вони його не могли збагнути, і боялися його питати про це слово.

46. І таке спало їм на думку: хто з них найбільший? 47. Ісус, знаючи думки їхніх сердець, узяв малу дитину, поставив її біля себе 48. і сказав їм:

– Хто прийме цю малу дитину в моє ім'я, той мене приймає; а хто мене приймає, той приймає того, хто мене послав: бо хто найменший поміж усіма вами, той – великий.

Хто не проти вас, той з вами

49. Озвався Іван і каже:

– Наставниче, ми бачили одного, що твоїм ім'ям виганяв бісів, і ми йому заборонили, бо він не ходить з нами.

50. Ісус сказав до нього:

– Не бороніть, бо хто не проти вас, той з вами.

ЗРЕКТИСЯ СВОЄЇ ВЕЛИЧІ 

Я думаю, що учні не засвоїли попереднього уроку Учителя-Ісуса про те, щоб зректися себе... Адже, коли Ісус говорить про своє применшення аж до самої смерті, апостоли міркують про своє звеличення. Здається, вони ще не готові повністю зректися себе. 

Що означає зректися себе? 

Це звільнитися від надмірної самодостатності, від самовпевненості, від гордості. Це відмовитися від своїх проєктів щастя. Це усвідомити свою цілковиту залежність від Бога. Це йти за Ісусом ради Нього Самого.

Поки не зречешся себе, доти ходитимеш «за» Ісусом, але не «ради» Нього. Можливо заради себе, чогось для себе, чи навіть когось для себе…

«Господи, Ти кличеш мене іти за Тобою. Дай мені любити Тебе так сильно, щоб шукати і йти за Тобою тільки ради Тебе!»

А ти вже засвоїв/засвоїла попередній урок Ісуса ?

О. Іван Дудура 

Поділитись
Категорія