Євхаристія - моя сила у важкі часи, - єпископ на Міжнародному євхаристійному конгресі

Євхаристія - моя сила у важкі часи, - єпископ на Міжнародному євхаристійному конгресі

Вер 10, 2024

Кіто, Еквадор, 9 вересня 2024 / 17:36

Зворушливий досвід на смертному одрі його батька назавжди закарбувався в "вхаристійній посвяті єпископа Оскара Канту з Сан-Хосе, штат Каліфорнія.

Крім того за його словами його власний досвід у важкі часи священничого життя дає зрозуміти: центром нашої віри є Ісус в Євхаристії та поглиблення наших стосунків з Ним.

В інтерв'ю ACI Prensa, іспаномовному інформаційному партнеру CNA, на Міжнародному Євхаристійному Конгресі, який розпочався в неділю в Кіто, Еквадор, владика Канту, вихований у мексиканській сім'ї, пояснив, що важливість Євхаристійного конгресу полягає в тому, щоб інтегрувати «богословську освіту з сакраментальним і богопосвяченим життям».

«Це приваблює більше віруючих людей, це справжнє вираження віри», - продовжив прелат, який родом з Х'юстона.

Після участі в Національному Євхаристійному Конгресі в США, який наприкінці липня зібрав в Індіанаполісі близько 60 000 учасників, отець-єпископ Канту сказав, що вважає важливим для Церкви в США мати «уявлення про те, як євхаристійна набожність живе в усьому світі».

«Я виріс в іспаномовній громаді в США, і я бачив в живу ці прощі, як процесії торкаються серця і змінюють життя. Але мені також цікаво побачити, як подібні практики проходять в інших частинах світу», - прокоментував він.
Єпископ зазначив, що Міжнародний Євхаристійний конгрес «є чіткою нагодою повернутися до центру нашої віри, яким є Ісус в Євхаристії... Це те, що сповнює нас як християн, як католиків».

«Важливо пам'ятати, що Христос вже діє в серцях покликаних. Вони не приходять до Євхаристії без того, щоб Христос у своєму слові і благодаті вже не був присутній у них. Другий Ватиканський Собор говорить про чотири присутності Христа в Євхаристії: у своєму народі, у священникові, у проголошеному слові і, звичайно, в Євхаристії», - пояснив Канту, який також має докторський ступінь з богослов'я.

Ця зустріч християнина з Пресвятими Дарами «є шляхом, яким Святий Дух веде нас до зустрічі з Христом, а Христос веде нас до Отця», - додав він.

Також владика Канту підкреслив: - «Цей конгрес є нагодою поглибити ці стосунки з Ним і підживитися, щоб принести цю присутність Христа в наші спільноти, в наші домівки, на наші робочі місця».

Насамкінець він запросив вірних, окрім того, щоб уважно слухати доповіді та спостерігати за вірою і відданістю Церкви в ці дні, «знайти кілька хвилин для тиші, бо саме там Христос хоче промовляти до нас у нашому сумлінні та в нашому серці».

Глибоке переживання Канту про Ісуса в Євхаристії

Під час інтерв'ю Канту поділився особистими роздумами про свій досвід зустрічі з Ісусом в Євхаристії, заснований на його 30-річному досвіді священичого служіння і 16-річному досвіді єпископського служіння.

Foto #1

«Протягом багатьох років були моменти, коли я відчував себе виснаженим або пригніченим якоюсь кризою. Іноді, коли я сиджу вранці у своїй каплиці, щоб поговорити з Ісусом, мені бракує слів. Я знаю, що Він присутній, але іноді я просто сиджу і кажу Йому: «Я тут». Хоча я не завжди відчуваю Його присутність інтенсивно, але щось відбувається, коли я відправляю Месу, навіть приватно у моїй каплиці. Слова Євхаристії і молитви Церкви торкаються мого серця, відкривають його і запалюють світло Христа», - говорить він.

Канту також впевнений, що його стосунки з Євхаристією були джерелом сили протягом усього його священичого та єпископського служіння.

«У моменти втоми чи труднощів Євхаристія наповнює мене наново, - сказав він. «Через відправу Меси я зустрічаюся з Христом в унікальний спосіб і знаю, що Він завжди поруч, даруючи мені Своє світло і Свій мир».

Євхаристійний досвід, який позначив його життя

Прелат пригадав зворушливий євхаристійний досвід з часів свого священичого служіння, який він вважає чудесним, коли його батько, перебуваючи на смертному одрі, зумів прийняти Ісуса в Причасті - момент, який залишив глибоке враження на нього.

«Мій батько був паралізований, а моя мати доглядала за ним вдома. Ми, його восьмеро дітей, допомагали коли могли і чим могли. Для мого батька, як для  чоловіка, було важко не мати можливості одягнутися або зробити щось для себе. Він дуже страждав у своєму самолюбстві, він не розумів, чому після того, як він так багато працював протягом свого життя, на старості років він переживає таке страждання. Він впав у досить глибоку депресію», - розповів єпископ.

«Я пам'ятаю один конкретний момент, коли я прийшов до нього. Він не реагував, не розмовляв ні з мамою, ні зі мною. Я говорив з ним, але не отримував відповіді. І ось настав час коли мені слід було повертатися до парафії закінчувався, я сказав йому: «Тату, я приніс Євхаристію, хочеш прийняти її?». Він одразу ж подивився мені прямо в очі і сказав: «Так», взяв мою маму за руку, і ми почали молитися разом. Мій батько, вчитель, молився всі молитви разом з нами, - згадує Канту.

«Він слухав, але не відповідав ні синові, ні дружині. Однак, коли я згадав про присутність Христа, він відповів з надією того, хто знаходиться в темряві... і іноді, просто згадка про Ісуса Христа дає нам надію, що є світло в кінці тунелю», - підсумував він.

Ця історія була вперше опублікована ACI Prensa, іспаномовним новинним партнером CNA.

Джерело: catholicnewsagency.com  Переклад: о. Віктор Бурлака

Поділитись
Категорія