Іспанія: за останню декаду закрито 162 контемплятивних монастиря

Іспанія: за останню декаду закрито 162 контемплятивних монастиря

Лип 29, 2024

За останні десять років кількість монахинь в Іспанії зменшилася майже на 3 700 осіб. За цей час закрилися 162 монастирі контемплятивного життя. Багато з них продовжують діяти завдяки іноземним покликанням, переважно з Азії та Африки.

Про це пише Vatican News.

У грудні 2023 року в Іспанії налічувалося 703 закритих монастирі (666 жіночих, 37 чоловічих), що на 162 менше, ніж десять років тому. Цього року закрилися ще чотири, в тому числі монастир босих кармеліток у Лусені, який був заснований чотириста років тому. Кількість монахинь, які перебувають у монастирях, зменшилася майже на 3 700 осіб.

Основними причинами такої ситуації є зростаюча секуляризація, низький рівень народжуваності в Іспанії, старіння населення і високий вік монахинь. Середній вік черниць – 80 років. Багатьом монастирям вдалося уникнути закриття завдяки монахиням, які приїхали з Африки, Азії та Латинської Америки. Одним із прикладів є монастир у Кастрохерісі поблизу Бургоса. Місцева спільнота налічує 19 монахинь, семеро з яких є іноземками – вони приїхали з Конго, Кенії, Танзанії та Південної Америки. Серед іспанок чотири старші за 90 років, шість – за 80, а наймолодшій, настоятельці, лише 61 рік.

Вже кілька років триває процес об’єднання спільнот, щоб забезпечити утримання монастирів та опіку над літніми і хворими сестрами. Догляд за старовинними монастирями та храмами також є серйозним викликом.

Джерело: https://rkc.org.ua/blog/2024/07/29/ispaniya-za-ostannyu-dekadu-zakryto-162-kontemplyatyvnyh-monastyrya/

Поділитись
Категорія