Папа: приношення, подяка і ділення – жести, виявлені під час помноження хлібів

Папа: приношення, подяка і ділення – жести, виявлені під час помноження хлібів

Лип 28, 2024

Промовляючи до паломників, зібраних на площі святого Петра, Папа Франциск, у недільній катехизі звернув увагу на знаки, виявлені під час помноження хлібів. Він підкреслив, що під час Євхаристії кожна людина приносить на вівтар своє життя.

Євангеліє від Івана розповідає нам про чудо помноження хлібів та риби (пор. Ів 6,1-15). В цьому уривку читаємо про хлопчика, який має пʼять хлібів і дві рибини (пор. Ів 6,9). У своїй катехизі Папа Франциск, звернув увагу на чудо, тобто «знак», учасники якого виконують три жести, які Ісус повторить на Тайній Вечері: приношення, подяка й ділення.


Говорячи про перший жест – приношення, Святіший Отець зазначив, що «це жест, яким ми визнаємо, що можемо дати щось добре, і кажемо своє «так», навіть якщо того, що маємо, занадто мало в порівнянні з тим, що потрібно». «Це виражається під час Меси, коли священик приносить хліб і вино на вівтарі, а кожна людина приносить себе, своє життя. Це жест, який може видатися малим, якщо подумати про величезні потреби людства, як пʼять хлібів і дві риби перед багатотисячним натовпом; але Бог робить його матеріалом для найбільшого чуда, яке існує: того, в якому Він Сам стає присутнім посеред нас, задля спасіння світу».

Дякувати зі смиренням

Таким чином стає зрозумілим другий жест: подяка (пор. Ів 6,11). За словами Папи, це означає «сказати Господеві зі смиренням, але також і з радістю: «Все, що я маю, є Твоїм даром, і щоб віддячити Тобі, я можу лише повернути Тобі те, що Ти спочатку дав мені, разом з Твоїм Сином Ісусом, додаючи те, що я можу, щокожен з нас може щось трошки додати. Що я можу дати Господу?» – запитував Єпископ Риму.


Жити кожним жестом любові

Роздумуючи про ділення Папа підкреслив, що на Святій Месі ним є Святе Причастя, «коли ми разом підходимо до вівтаря, щоб прийняти Тіло і Кров Христові: плід дару кожного, перетворений Господом на поживу для всіх. Це прекрасний момент, який вчить нас жити кожним жестом любові як даром благодаті, як для того, хто дає, так і для того, хто отримує: можливість зростати разом, як брати, дедалі більше об’єднуючись у милосерді», – вів далі Святіший Отець. Він закликав віддати Богові свою любов, навіть якщо вона є такою незначною, але Господь її приймає.


Бути вдячними за Божі дари

У своїх роздумах Святіший Отець заохотив присутніх замислитися над тим, чи я насправді вірю в те, що з Божої ласки, маю щось особливе, що можу дати моїм братам; чи я вдячний Господеві за дари, через які Він продовжує мені обʼявляти Свою любов; чи я переживаю ділення з іншими як момент зустрічі та взаємного збагачення. Святіший Отець побажав, щоб Пресвята Діва Марія допомогла вірним жити кожним Євхаристійним богослужінням з вірою, а також розпізнавати і щоденно втішатися «чудом» Божої благодаті.

Джерело: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2024-07/papa-prynoschennia-podiaka-dilennia.html

Поділитись
Категорія