Папа: проблемою світу є не діти, що народжуються, а споживацтво та егоїзм

Папа: проблемою світу є не діти, що народжуються, а споживацтво та егоїзм

Лип 11, 2024

У Всесвітній день народонаселення Папа Франциск нагадує, що викликом для розвитку світу є не демографічне зростання, а суспільні структури, спотворені егоїзмом і матеріалізмом.

«Проблема нашого світу не в тому, що народжуються діти, а в егоїзмі, споживацтві та індивідуалізмі, які роблять людей пересиченими, самотніми і нещасливими. #WorldPopulationDay»

Це пост, який у четвер, 11 липня 2024 р., з’явився на девʼятимовному акаунті Святішого Отця в соціальній мережі «X» з нагоди Всесвітнього дня народонаселення, відзначення якого почалося 1989 року на пропозицію Ради керуючих Програми розвитку ООН (ПРООН). Ведучи відлік від 11 липня 1987 року, коли чисельність населення світу перетнула позначку 5 мільярдів, цей День має на меті загострити увагу міжнародного співтовариства на невідкладності й важливості демографічних проблем, зокрема в контексті планів і програм загального розвитку, та необхідності пошуку шляхів їх розв’язання.

Згубний вірус

У своїх повчаннях Папа Франциск часто повертається до теми демографічних викликів, зокрема, зосереджуючи увагу на зниженні народжуваності в Європі, а особливо в Італії, називаючи цю ситуацію справжньою «демографічною зимою».

Промовляючи в травні цього року до учасників «Генеральних штатів щодо народжуваності», ініціативи італійських сімейних асоціацій, яка збирає представників влади і громадянського суспільства, щоби замислитися над демографічною ситуацією в Італії та в світі, Святіший Отець згадував про те, що в минулому не бракувало досліджень і теорій про кількість населення Землі, які застерігали, що народження занадто великої кількості дітей призвело б до економічного дисбалансу, нестачі ресурсів і забруднення довкілля. Він зазначив, що «ці тези вже давно застарілі» та розглядають людське життя як проблему, а не як дар. «В основі забруднення довкілля і голоду в світі лежить не народження дітей, а вибір тих, хто думає лише про себе, шаленство неприборканого, сліпого і нестримного матеріалізму, споживацтва, яке, мов згубний вірус, докорінно підриває існування людей і суспільства», – наголошував Папа.

Джерело: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2024-07/papa-post-x-11-lypnya-2024.html

Поділитись
Категорія