Папа: у сучасному світі не можемо не відчувати потребу молитися за мир

Папа: у сучасному світі не можемо не відчувати потребу молитися за мир

Лип 18, 2024

«Як же перед обличчям нинішньої ситуації не зрозуміти нагальну потребу сприяти мирові, молитися за мир? Моліться про мир і будьте будівничими миру насамперед у своїх примирених і примиряючих спільнотах. Нехай же приклад братерського життя буде по-євангельському привабливим для вірних, серед яких ви здійснюєте своє душпастирське служіння», – із таким закликом Папа Франциск звертається до спільноти Ордену Регулярних Клириків Божої Матері.

Про це читаємо в посланні на ім’я їхнього Генерального настоятеля, приуроченому до 1500-річчя вшанування чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Санта-Марія-ін-Портіко, Небесної покровительки Риму, хранителями якої від 1601 року є згадані ченці, що відзначають 450-річчя заснування свого Ордену, яке довершив святий Джованні Леонарді. Святіший Отець називає провидінним той факт, що ці річниці припали на 2024 рік, що є приготуванням до Ювілею надії.

Спадщина гостинності

Згідно з переказами, 17 липня 524 року згадана ікона чудесно проявилася в домі римської патриції святої Ґалли в присутності Папи Івана І. Відтоді портик святої Ґалли, де вона приймала вбогих і паломників, став Марійським санктуарієм і осередком милосердної любові. «Це для вас, духовних спадкоємців святого Леонарді, є заохоченням дбати і пропагувати цінність приймання бідних і останніх, щоб місця, в яких ми живемо, і самі церкви, могли бути портиком, відкритим для світу, в якому пропонується розрада і допомога у різноманітних формах злиднів, якими позначене наше життя», – пише Папа Франциск.

Покликання ставати миротворцями

Далі Святіший Отець звернув увагу на той факт, що Пречиста Діва явилася в особливо важкий період для Церкви, «розгортаючи свій плащ над Папою Іваном І», який вирушив із миротворчою місією та загинув, «не зрікшись віри» та «ставши заручником політичних змов і братовбивчих війн». І скеровуючи погляд на сьогодення, бачимо також «нагальність того, щоб сприяти мирові та молитися за мир». «Закликаю вас вдивлятися в Діву Марію як у знамення розради та непохитної надії, материнське обличчя Бога та місце, де знаходимо притулок; бо Вона постійно дарує нам Свого Сина як єдине джерело злагоди, надію спасіння, шлях до миру, абсолютний імператив людських пошуків», – зазначає Папа, нагадуючи, що святий Джованні Леонарді заснував згромадження під покровом Богородиці саме з метою «повернути Церкві апостольський блиск початків».

Уподібнюючись до Христа

Підсумовуючи, Святіший Отець бажає леонардинцям, щоб ювілейні святкування, які вони готуються пережити під люб’язним поглядом Божої Матері, оживила в пам’яті євагелізаційне діло засновника, щоб «формувати священників, спроможних збагнути місіонерські виклики часу». «Тому я заохочую, щоб також і у вас на серці лежало цілісне чернече формування, йдучи шляхом поступового уподібнення до Воскреслого Розіп'ятого, первістка відкупленого людства, щоб дивлячись на Марію, ученицю Христа і Матір Церкви, ваше апостольське служіння було каналом благодаті та інструментом для радісного звіщення Євангелія», – побажав Папа.

Джерело: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2024-07/papa-poslannya-madonna-del-portico.html

Поділитись
Категорія