Собор Святої Софії отримав частицю мощей блаженного єпископа Теодора Ромжі

Собор Святої Софії отримав частицю мощей блаженного єпископа Теодора Ромжі

Тра 18, 2024

До патріаршого прокатедрального собору Святої Софії у Римі прибула частиця мощей блаженного священномученика Теодора Ромжі. На прохання ректора о. Марка-Ярослава Семегена мощі передав владика Ніл Лущак.

У четвер, 16 травня, по завершенні Божественної Літургії о. Петро Береш, ректор Ужгородської духовної семінарії, врочисто передав спільноті собору Святої Софії мощі блаженного священномученика Теодора Ромжі.

Foto #1

Отець Петро зазначив, що «мощі зустрічатимуть усіх вимушених переселенців, які зі страхом втікали з України, а тут зуміли віднайти потіху та підтримку в українській парафіяльній спільноті».

Зазначимо, що серед іконографічних зображень єпископів-мучеників у соборі Святої Софії присутній також мозаїчний образ блаженного Теодора Ромжі.

Foto #2

Блаженний священномученик Теодор Ромжа у 33 роки став єпископом Мукачівської єпархії Греко-Католицької Церкви. Він очолив і стійко провадив єпархію в найкритичніший період, коли внаслідок заборон і тяжких утисків йшлося до її знищення. Владика Теодор був наймолодшим єпископом Вселенської Церкви. Єпископ-мученик став жертвою переслідувань, яких зазнавала Церква, залишивши священникам і вірним приклад непохитної відданості та витривалості Христові. Владику Теодора довго переслідували, жорстоко побили, а згодом отруїли у лікарні. Останніми його словами були: «О, Ісусе!».

27 червня 2001 року у Львові Святіший Отець Іван Павло II проголосив священномученика Теодора блаженним, щоб ціла Церква вшановувала пам’ять цього безстрашного Христового воїна, просячи заступництва для себе та інших.

Foto #3

Поділитись
Категорія
Адреса
Знайти дану подію

Собор Святої Софії