Святий апостол Тома: більше, ніж просто "невіруючий"

Святий апостол Тома: більше, ніж просто "невіруючий"

Лип 03, 2024

Тома відповів і сказав Йому: "Господь мій і Бог мій!" -Івана 20,28;

Хоча в Біблії існує кілька історій про сумніви, саме випадок з Томою, здається, привертає найбільшу увагу, за що він отримав прізвисько "Тома, що сумнівається". На щастя, Євангеліє від Івана та деякі ранні церковні історики дають додаткову інформацію про Тому, допомагаючи дослідникам зрозуміти, що історія про сумніви була лише частиною досвіду Томи як апостола.


Про це пише Тереза Дойл-Нельсон інтернет виданню CNA


Перша розповідь Івана про Тому насправді показує людину величезної віри. Ісус ледве врятувався від жорстокого побиття камінням в Єрусалимі, коли через кілька днів отримав звістку, що його друг Лазар дуже хворий. Лазар жив у Витанії, зовсім недалеко від Єрусалиму, і Ісус відчував сильне бажання піти туди, знаючи, що чудо, пов'язане зі смертю Лазаря, необхідне, щоб проілюструвати славу Божу.

Однак апостоли були в жаху і намагалися відрадити Ісуса повертатися в місцевість, де Його нещодавно ледь не вбили. За іронією долі, саме Тома був найбільш віруючим. Він сміливо заохочував усіх йти з Ісусом до Витанії, навіть якщо це означало для них смерть: "Ходімо й ми з Ним на смерть" (Ів 11:16).
Історія "Томи, що засумнівався" сталася після воскресіння Ісуса. Коли Ісус з'явився учням у всій своїй славі, Тома чомусь був відсутній. Пізніше, коли Тома повернувся до учнів, вони розповіли йому все, що сталося, але він не був переконаний. Тоді він зробив свою знамениту заяву про необхідність покласти свій палець і руку в рани Ісуса, перш ніж він повірить. Через тиждень Ісус знову з'явився, і цього разу там був Тома. Ісус миттєво запропонував Томі доторкнутися до Його ран, і Тома проголосив палку віру у воскреслого Ісуса.
Більшість традицій вказують на те, що Тома євангелізував в Індії після П'ятидесятниці. Сьогодні на Малабарському узбережжі Індії існує побожна громада католиків, які називають себе християнами святого Томи. Вони стверджують, що їхня спільнота виникла завдяки вченню самого Томи.
Вважається, що Тома був страчений за свою діяльність в Індії. У Римсько-католицькій церкві його вшановують 3 липня, натомість у нашій єпархії 6 жовтня. Апостол Тома є покровителем архітекторів.

Дев'ять днів зі святим Томою

Якщо ви хочете краще наслідувати відвагу Томи, який залишався поруч з Ісусом, незважаючи на будь-які небезпеки, або якщо у вас є проблеми з сумнівами в серці, подумайте про те, щоб провести дев'ять днів в молитві з цим апостолом. Протягом дев'яти днів щодня молитовно читайте по одному уривку з Євангелія від святого Томи; якщо хочете, ведіть щоденник і спостерігайте за тим, як цей апостол допомагає наблизити ваше серце до Христа.

    День 1: Матея 10,1-15;

    День 2: Марка 3,13-19;

    3-й день: Луки 6,12-16;

    4-й день: Луки 8,22-25;

    5-й день: Івана 11,8-16;

    День 6: Івана 14,5-6;

    День 7: Івана 20,24-29;

    День 8: Івана 21,1-14;

    День 9: Діяння 1,6-14;

Ця стаття була вперше опублікована Національним католицьким реєстром, інформаційним партнером CNA, 3 липня 2018 року, і була адаптована CNA.

Поділитись
Категорія