Всесвітня рада церков закликає до поваги прав людини, навіть у час війни

Всесвітня рада церков закликає до поваги прав людини, навіть у час війни

Чер 12, 2024

Від 6 до 11 червня у Боготі в Колумбії відбувалася зустріч виконавчого комітету Всесвітньої ради церков. На завершення зустрічі було оприлюднено декларацію з приводу ескалації війни в Україні.

Про це повідомляє сторінка Всесвітньої ради церков.

У декларації ще раз підтверджено позицію, оприлюднену у заяві 11-ї Асамблеї Всесвітньої ради церков про те, що «війна несумісна з самою природою і волею Бога щодо людства та суперечить нашим фундаментальним християнським і екуменічним принципам», а також про засудження війни, яку російське вторгнення спричинило в Україні, як «незаконну і невиправдану».

«Ми приголомшені жахливою кількістю втрачених життів, знищених засобів до існування та громад, шкодою для довкілля та ризиками ширшого конфлікту внаслідок цієї війни й закликаємо до захисту мирного населення та цивільної інфраструктури, припинення вторгнення та окупації української території й відновлення миру в регіоні», – йдеться в тексті.

У декларації, зокрема, зазначено: «Ми також закликаємо уряди Росії та України поважати фундаментальне людське та моральне право на відмову від військової служби з мотивів сумління навіть під час війни».

Виконавчий комітет ВРЦ високо оцінив зусилля генерального секретаря ВРЦ, спрямовані на вирішення цієї кризи через діалог, і закликав його подвоїти зусилля та вжити всіх необхідних заходів для сприяння діалогу в рамках екуменічного товариства.

Ознайомитись із повним текстом декларації англійською мовою можна на сторінці ВРЦ.

Нагадуємо, у травні 2023 року Україну відвідала делеагція Всесвітньої ради церков.

Джерело: Римсько-католицька церква в Україні

Поділитись
Категорія