Фігура Архангела Михаїла з Гаргано прибула до Мукачівської катедри

Фігура Архангела Михаїла з Гаргано прибула до Мукачівської катедри

Лип 26, 2024

Про це пише Мукачівська дієцезія.

Свята Меса розпочалася процесійним входом та, власне, молитвою перед фігурою Архангела Михаїла. Про походження статуї та реліквію у подобі каменю розповів присутнім о. Сергій Герзанич. Зокрема він сказав: «На завершення урочистостей у Бердичеві для представників кожної дієцезії відбулося урочисте передання фігур Архангела Михаїла, які є копією статуї Архангела Михаїла з гори Гаргано в Італії, разом з реліквією в подобі каменю з гроти обʼявлення Архангела». Він теж переказав слова Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна, котрий передаючи ці фігури молився за мир в Україні: «Святий Архангеле Михаїле, борони нас у боротьбі проти підлості та пасток злого духа, будь нашою охороною. Пригадуючи сьогодні ці слова, залишаю їх як звіщення надії та сили у боротьбі зі злом вашій Церкві, випробуваній жорстокістю війни. Нехай вони разом із благословенними статуями святого Архистратига Михаїла вирушать до кожної дієцезії, щоб у великій національній молитві випросити дар миру для України».

У проповіді єпископ Микола пригадав про момент прийняття рішення на засіданні Конференції єпископів України, що цей рік буде Роком Архангела Михаїла, а також нагадав старозавітну історію про те, як один з ангелів загордився і відмовився служити Богу, і  до цього часу він зводить багатьох людей. Таким чином людина іде в напрямку невірності Богу. «Тому Господь дав нам потім ці вказівки через Мойсея – 10 вказівок Божої дороги. Перша вказівка: нехай не буде в тебе інших богів. Бог понад усе. Не може бути ніхто понад Богом. Архангела Михаїла, якого ми особливо згадуємо та вшановуємо, зображують зі щитом, на якому написано: «Хто як Бог». Нема більшого, ніж Бог, нема красивішого, немає добрішого, немає важливішого… Лише Він є джерелом добра, від якого все походить і, властиво, тут розігрується війна до вірності Богові. Це може зрозуміти лише та людина, яка пізнала чи пізнає Бога», – наголосив єпископ.

«Для того, щоби бути вірним Богові, потрібно пізнавати Бога, потрібно знати, кому я хочу бути вірним. Неможливо бути вірним якомусь ідолові, ідолом можна лякати, але хочеться бути вірним Богові. Ми пізнаємо Його через Ісуса Христа. Чим краще ми Його знаємо, тим більше ми знаємо який в нас Отець Небесний. Ісус каже: Хто слухає мене, той слухає Отця», – заохочуючи до глибшого пізнання, сказав Мукачівський ординарій.

Він теж згадав і про Апостола Якова, чиє свято відзначалося цього дня. «Він був першим вбитим за вірність Христовому навчанні. Його обезглавили і, властиво, в нашій вірності Богові розігрується питання перемоги світла над темрявою і питання Божого миру і Божої присутності в нашому житті».

Закликаючи до все більшої вірності Богу «щоби темрява втікала особливо з нашого духовного простору», єпископ завершив проповідь словами молитви: «Тебе просимо, Архангеле Михаїле, про щораз більше пізнання, який прекрасний наш Господь і про витривалу вірність Богові в тому служінні, на яке Він нас кличе».


З єпископом співслужили генеральний вікарій дієцезії о. Петро Жарковський, канцлер курії о. Сергій Герзанич, настоятель Мукачівської парафії о. Іштван Погань і парафіяльні вікарії о. Євген Фізер та о. Юрій Голотюк. Водночас численна кількість вірян, як україномовних, так угорськомовних зібралися на цю урочисту подію.

Відтепер статуя та реліквія у вигляді каменю знаходитимуться у Мукачівській катедрі. Поряд теж є іконки з зображенням Архангела Михаїла та короткою молитвою за його заступництвом.

Поділитись
Категорія