ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 5️⃣ / 3️⃣0️⃣

ПІДГОТОВКА ДО ХІРОТОНІЇ 5️⃣ / 3️⃣0️⃣

Чер 20, 2024

🔻 ЄПИСКОПСЬКИЙ ГЕРБ, 1 частина 🔻
Розпочинаємо цикл дописів про єпископський герб владики Теодора. Предтечею сучасного єпископського гербу є родовий герб, який увійшов у вжиток десь у ХІІ столітті. Виникнення гербів пов'язане з розвитком лицарства, коли лицарі потребували мати якусь ідентифікацію, яка б їх вирізняла з-поміж інших. Родовий герб підкреслював приналежність до певного роду, що було важливим у середньовічному суспільстві.
У ХІІІ столітті такі герби почали використовуватися у Католицькій Церкві, оскільки вище духовенство (папи, кардинали, єпископи) мало аристократичне коріння, то їхні родові герби ставали єпископськими гербами з деякими видозмінами. Наприклад, у лицарському гербі над щитом часто зображували шолом, але вже єпископський герб над щитом мав єпископську мітру.
Зараз герби окремих єпископів свідчать не так про їхнє аристократичне походження, як про духовний сенс, яким наповнене єпископське служіння даного архієрея.
Основою герба владики Теодора є пурпурова мантія, яка підшита горностаєвим хутром. Пурпур є кольором царським, божественним. Пурпурова тканина використовувалася при побудові Намету Завіту. Пігмент цього кольору добувався дуже трудомістким способом з особливих молюсків, тому іноді пурпурова тканина могла коштувати більше, аніж золото. Пурпуровий плащ міг дозволити собі лише цар.
Єпископ, який бере вповні участь у царському, пророчому та священичому служінні Христа, має в основі гербу пурпур не для того, щоб показати свою зверхність, але для того, щоб показати, що найвищим Царем є сам Христос і Йому належить цей пурпур.
Хутро горностая завжди було символом чистоти. У старих геральдичних описах про горностая сказане таке: «Це маленьке звірятко настільки охайне, що краще дасть себе впіймати, аніж перейде через мокре і нечисте місце, аби не забруднити свого гарненького хутра». Єпископ дбає як за свою особисту чистоту у помислах, словах та діях, так і за чистоту католицької віри, яку він покликаний зберігати, прийнявши свячення та увійшовши у Колегію єпископів.

Поділитись
Категорія