Прес-реліз Єпископської Хіротонії отця Теодора Мацапули

Прес-реліз Єпископської Хіротонії отця Теодора Мацапули

Чер 17, 2024

ENGLISH VERSION


У середу, 8 травня 2024 року, Папа Франциск призначив нового єпархіального єпископа для Мукачівської греко-католицької єпархії. Ним став отець Теодор Мацапула, ВС, синкел у справах монашества МГКЄ.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Теодор Мацапула (хресне ім’я Андрій) народився 21 серпня 1981 року в селі Крилос Івано-Франківської області. У 2001 році вступив до новіціяту Згромадження Воплоченого Слова, продовжив навчання в Міжнародній семінарії Сан-Віталіано в Сеньї та в Центрі вищих студій святого Бруно Єпископа (2002–2008). 25 серпня 2007 року склав вічні обіти, а 10 лютого 2008 року був висвячений на священника та розпочав свою місіонерську діяльність для греко-католиків Сибіру та на Далекому Сході. У 2013 році отець Теодор приїхав в Україну для служіння на Закарпатті. З 2013 по 2019 роки виконував уряд провінційного настоятеля Згромадження Воплоченого Слова в Україні.

АРХІЄРЕЙСЬКА ХІРОТОНІЯ

Через єпископське свячення уділяється вся повнота Таїнства Священства. Висвячення робить єпископа законним наступником апостолів і членом Колегії єпископів, тому разом з Папою та іншими єпископами він має дбати про всі Церкви, а також отримує владу навчати, освячувати і управляти. Знаком того, що єпископ ніколи не діє сам від себе, але з’єднаний з Колегією єпископів є те, що єпископа мають висвячувати принаймні три інші єпископи. Зокрема, святителями владики-номінанта Теодора будуть:
•    головний святитель – Високопреосвященний владика ВОЛОДИМИР (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський;
•    другий святитель – Високопреосвященний владика ЙОНА (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський;
•    третій святитель – Преосвященний владика НІЛ (Лущак), теперішній Апостольський адміністратор МГКЄ.

Єпископ, якому довірено місцеву Церкву, є видимим началом і основою єдності цієї Церкви. Як Христовий намісник, він здійснює над своєю Церквою пастирську владу з допомогою священників та дияконів.

ПРОГРАМА ХІРОТОНІЇ

Локація: 


Ужгородський Хрестовоздвиженський кафедральний собор, пл. Андрея Бачинського, 1.

15 липня о 18:00 – Велика вечірня з Чином архієрейського найменування о. Теодора Мацапули. Перед початком богослужіння о. Теодор складатиме визнання віри (його складає кожен, хто поставляється на єпископа).


16 липня об 11:00 – Архієрейська Божественна літургія з Чином архієрейської хіротонії о. Теодора Мацапули. Під час самої літургії, перед читаннями, відбудеться власне обряд свячень: через покладання на голову кандидата Євангелія та читання відповідних молитов ми будемо призивати Святого Духа, який Своєю благодаттю «немічне зцілює і недостатнє доповнює». Після молитов новий єпископ буде одягнений у відповідний єпископських одяг, а саме одягання буде супроводжуватися співом «Аксіос», що з грецької мови перекладається як «Достойний». Далі літургія продовжуватиметься звичайним чином.
Оскільки владика Теодор стане правлячим єпископом, то після літургії відбудеться возведення на кафедру на знак того, що Мукачівська греко-католицька єпархія отримала свого нового пастиря.

Після Літургії відбудеться брифінг, де журналісти матимуть можливість задати питання новому єпископу. Про час та місце брифінгу буде повідомлено журналістів, які пройдуть акредитацію.

АКРЕДИТАЦІЯ ЖУРНАЛІСТІВ

З метою створення сприятливих умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності проходить акредитація журналістів, які планують здійснювати свою професійну діяльність під час Архієрейської хіротонії владики Теодора Мацапули. З деталями акредитації можете ознайомитися за посиланням:
Акредитація журналістів

У разі додаткових питань можете звертатися:
•   press@mgce.uz.ua
•   +38 (095) 429-38-49

https://mgce.uz.ua/blog/novini/press-release-of-the-episcopal-ordination-of-father-theodor-matsapula/

Поділитись
Категорія