В Ужгороді висвятили нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора (Мацапулу)

В Ужгороді висвятили нового єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора (Мацапулу)

Лип 16, 2024
У Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі в Ужгороді відбулася хіротонія та інтронізація правлячого єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора (Мацапули).

Про це повідомили на сторінці Закарпатської ОВА у Facebook.


Божественна літургія з нагоди єпископської хіротонії об’єднала в обласному центрі Закарпаття понад 2000 вірян, зокрема представників влади, дипломатичних місій, різних релігійних конфесій, священнослужителів із сусідніх держав, США, країн Глобального Півдня. Зокрема, був присутній Святослав (Шевчук), Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви та представники різних релігійних конфесій.


"Бажаємо владиці Теодору легкого служіння, сил та наснаги для духовного заступництва закарпатців у непрості часи, коли чимало з нас рятуються від болю, що несе війна, саме молитвою. Особливої підтримки сьогодні потребують військові та їхні родини. Певен, вони знайдуть спокій та смирення у наставництві єпископа", — написав перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький на своїй сторінці у Facebook.

Що відомо про Теодора Мацапулу

Отець Теодор Мацапула народився 21 серпня 1981 року у Крилосі, що на Івано-Франківщині. У 2001 році вступив до новіціату Згромадження Воплоченого Слова, продовжив навчання в Міжнародній семінарії Сан-Віталіано в Сегні та Центрі вищих студій святого Бруно Єпископа (2002–2008). 25 серпня 2007 року склав вічні обіти, а 10 лютого 2008 року був висвячений на священника.

З 2008 по 2013 рік здійснював душпастирське служіння для католиків візантійського обряду за межами України. Після повернення на Батьківщину продовжив служіння в Мукачівській єпархії.

З 2013 по 2019 рік був протоігуменом тодішньої Делегатури Зарваницької Матері Божої в Україні. З 2017 року — синкел у справах чернецтва Мукачівської греко-католицької єпархії.

У 2018 році здобув ступінь бакалавра гуманітарних наук у Прикарпатському національному університеті, а у 2022 році — ліценціата пасторального богослов’я в Українському католицькому університеті.

8 травня 2024 року, Папа Франциск призначив Теодора (Мацапулу) єпископом-ординарієм для Мукачівської греко-католицької єпархії.

Джерео: Суспільне Ужгород

Поділитись
Категорія