Папа: навчитись розуміти символічну мову літургії

Папа: навчитись розуміти символічну мову літургії

Бер 20, 2023
У посланні до учасників XXVI урочистої публічної сесії Папських Академій Святіший Отець вказав на потребу наново відкривати символічну мову та її цінність у богослужіннях.
14 березня 2023 р. відбулася 26-та урочиста публічна сесія Папських Академій. Цього дня також було вручено Папську премію, засновану для сприяння дослідженням молодих науковців віком до 35 років, які займаються образотворчим мистецтвом, літературою та музикою. Під час засідання було прочитане послання Папи Франциска, написане на ім’я кардинала Жозе Толентіно де Мендонса, префекта Дикастерії культури та освіти та президента Координаційної ради Папських академій. У ньому Святіший Отець виокремив тему сакральної архітектури на основі Апостольського листа Desiderio desideravi.

Відкрити мову тіла під час богослужінь

Відзначаючи важливість істотних елементів простору для богослужінь, Папа Франциск вказав на дві проблематики у контексті архітектурних та мистецьких викликів. Перша з них пов’язана із необхідністю відкрити символічну мову та вмінням її розуміти. «Втрата здатності розуміти символічне значення тіла і кожного створіння робить символічну мову літургії майже недоступною для сучасної людини. Однак не йдеться про відмову від цієї мови: від неї неможливо відмовитися», – зазначив Святіший Отець, апелюючи до розуміння таїнства Воплочення Христа.

Гармонія з дією Святого Духа

Пишучи про другу проблематику, яка стосується натхнення для мистецької та архітектурної творчості, Папа розповів про її християнське бачення, пов’язане із літургійним життям. На його думку, проживання богослужінь не може обмежуватися виключно технічною чи культурною складовою, а передбачає мистецтво богослужіння в гармонії з дією Духа. «Для ремісника достатньо техніки; митцеві, окрім технічних знань, не може забракнути натхнення, яке є позитивною формою одержимості: справжній митець не оволодіває мистецтвом, а одержимий ним», – підкреслив Святіший Отець, посилаючись на Апостольський лист Desiderio desideravi. У своєму посланні Папа Франциск також відзначив Папську академію літератури та вишуканих мистецтв при Пантеоні, яка є найстаршою інституцією у Координаційній раді Папських академій. Саме вона зайнялась пошуком молодих митців, які представили проекти, пов’язані з сакральним простором та дебатами між сучасністю та релігійним мистецтвом, за що були нагороджені Папськими медалями. о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан
Поділитись
Категорія