Духовно-пасторальний центр Святого Івана–Павла II

Духовно-пасторальний центр Святого Івана–Павла II

Тра 24, 2024

Історія цього центру, який розташований у мальовничому селі Анталовці, що на Ужгородщині, тісно пов’язана з діяльністю нашого дорогого владики Мілана Шашіка. 1 квітня 2003 року Мукачівська єпархія купила під даний центр будову лісового господарства "Анталовці", яка знаходилась на той час в ще незавершеному стані – тут були лише фундамент, стіни та дах. Завдяки щедрій допомозі закордонних та  місцевих благодійників, нам вдалося завершити будівництво центру в травні 2008 року.


З того часу, а саме з червня 2008 р., розпочав свою роботу молодіжний духовний центр МГКЄ ім. Св. Івана Павла ІІ., який щорічно вже протягом п'ятнадцяти років надає можливість відпочинку та розвитку близько півтори тисячі дітей та молоді щоліта. На сьогоднішній час цей центр є дуже важливим і актуальним як для нашої церкви, так і для цілої  Закарпатської  області, так як він, щодо своєї функціональності, має різні напрямки.

Foto #1Одним з основних напрямів є проведення літніх таборів для дітей та молоді. На цих таборах діти вчаться бути самостійними, розумно планувати свій час, бути відповідальними. Крім цього вони вчаться розпізнавати у собі різні таланти, знайомляться і вчаться спілкуванню з іншими дітьми, вчаться етикету поведінки, і в нашому багатонаціональному краї вчаться розуміти і поважати культуру, походження і соціальний статус іншого. На вишколах молодь розкриває свої таланти і вчиться працювати в команді: вчиться планувати, організовувати, бути лідером і вести за собою групу дітей вдома у своїх громадах, на літніх таборах, прощах, походах тощо; вчиться відповідальності за відведений їм аспект командної роботи. Дуже приємно спостерігати збоку, як наша молодь зростає та дорослішає на цих таборах. Це особливо помітно тоді, коли старша молодь організовує табори для менших. Варто теж зазначити, що ця молодь тут служить на волонтерських засадах, що є знаком їхньої християнської віри та любові до Церкви. Щороку через наш центр проходить понад 1500 дітей. Для них на території центру облаштовано зону для купання, де можна освіжитися в літнє спеку, спортивний майданчик, на якому є можливість зіграти футбол, волейбол тощо. Навколо центру є ліс, де знаходяться різні «пізнавальні стежки».

Foto #2
Foto #3

У часі повномасштабної війни особливим викликом для нас стало служіння дітям, які постраждали від війни на сході України – як для дітей з сімей-біженців, так для дітей військових-ветеранів і особливо для дітей, які втратили когось на цій війні.

Крім таборів, у центрі регулярно відбуваються різні духовні заходи – реколекції, духовні вправи та віднови для священиків та їхніх сімей, монахів/монахинь, семінаристів, молоді, та ін. бажаючих. Наш духовний центр є центром не лише відпочинку, але й центром духовності, молитви. Діти та молодь вчаться основним принципам християнської моралі і вчаться застосовувати їх повсякденному житті та між собою.

Foto #4
Foto #5

У нашому гірському краю є дуже важливим як для церкви, так для цілого громадянського суспільства прививати дітям, молоді та зрештою і дорослим любов та відповідальне ставлення до флори, фауни і до всього навколишнього середовища. Екологічна свідомість – є однієї з болючих точок нашого народу, тому наш центр є місцем, де відбуваються різні еко-заходи – семінари, тренінги, вишколи на теми ведення здорового способу життя, в яких наголошується на шкідливості куріння, алкоголізму і різного роду наркотичних залежностей, та пропагується і популяризується спорт, здорове  харчування та гігієна.

З початку діяльності центру в основній його будові було облаштовано 75 спальних місць для учасників вище описаних заходів. Через постійне зростання кількості бажаючих учасників, згодом було облаштовано 6 вагончиків, які колись довгий час служили житлом для семінаристів МГКЄ, під дах з великим мансардним приміщенням і з можливістю ще до 60-ти спальних місць, які могли використовуватись лише у літній період часу.

Foto #6
Foto #7

Від Духовного центру до старого лісу, який має понад  200 років, є прокладена Хресна дорога з інформаційними стендами, яка була встановлена за сприяння  Ужгородського лісництва в 2014 році.

Духовною окрасою нашого центру є дерев’яний храм, побудований у 2015 році. Хоч і парафіян не є багато, та двері храму завжди відкриті не лише для молоді, яка відпочиває у центрі, але і для всіх місцевих жителів. Всередині церква має одну особливість – іконостас виконаний зі скла.

На території центру є також контактний зоопарк. Осли , кози, кролі, черепахи, павліни, золотисті та срібні фазани, вівці – всіх цих тварин можете зустріти у нас. Їх кількість постійно збільшується та час від часу з’являються нові види.

Директор Духовно-пасторальний центр Святого Івана–Павла II о. Василь Кузьма

моб.:

Поділитись
Категорія
Адреса
Знайти дану подію

с. Анталовці