19 Сер 2024
Слово дня

Володарі тайн царства Божого!

0:00
/

До Корінтян другого послання святого апостола Павла читáння.

2 Кор. 195 зач.; 12, 10-19.

10. Браття, милі мені немочі, погорди, нестатки, переслідування та скорботи Христа ради; бо коли я немічний, тоді я сильний.

11. Хвалячися, я став безумний! Та ви мене примусили до того. Ви бо повинні були мене хвалити, тому що я нічим не гірший від тих «архиапостолів», хоч я й ніщо. 12. Ознаки правдивого апостола були вам видні у всякому терпінні, у знаках, чудах та силах. 13. Чим бо ви були менші від інших Церков – хіба тим, що я не був для вас тягарем? 14. Простіть мені цю кривду. Ось утрете я готовий прийти до вас і тягарем не буду, бо шукаю не вашого, а вас. Не діти повинні збирати батькам маєтки, а батьки дітям. 15. Я радо витрачусь і сам себе пожертвую за ваші душі; якщо я люблю вас більше, то мав би бути менше люблений? 16. Та нехай буде, що я не обтяжав вас, але хитро узяв вас підступом. 17. Чи я вас використав через кого із тих, що до вас послав був? 18. Я упросив Тита і з ним послав брата. Хіба Тит вас використав? Хіба ж ми не тим самим ходили духом, не тими самими слідами?

19. З деякого часу ви думаєте, що ми виправдуємося перед вами, але ми перед Богом у Христі говоримо: і все це, мої любі, вам на збудування.

Від Марка святого Євангелія читáння.

Мр. 16 зач. 4, 10-23.

10. Того часу приступили до Ісуса учні, як він зостався на самоті, і запитали, що означали притчі. 11. І він сказав їм:

– Вам дана тайна царства Божого; тим же, що осторонь, усе дається у притчах, 12. щоб вони, дивлячись, не бачили, слухаючи, не розуміли, щоб, бува, не навернулись і щоб їм не простилось.

13. І сказав їм:

– Не розумієте цієї притчі? Як же тоді вам розуміти всі притчі? 14. Сіяч сіє слово. 15. Ті, що край дороги, де сіється слово, коли почують слово, сатана зараз же приходить і бере геть посіяне в них слово. 16. Так само посіяне на каменистому ґрунті – це ті, що, почувши слово, зараз же з радістю його приймають, 17. але, не маючи у собі коріння й стійкости, вони згодом, коли настає утиск або переслідування за слово, негайно зневірюються. 18. Ще інші, посіяні між терня, це ті, що чули слово, 19. але ось клопоти світу цього, принада багатства й жадоба інших речей, увіходять і, заглушують слово, і воно стає неплідним. 20. А що посіяні на добрій землі, це ті, які чують слово, його приймають і приносять плід: хто у тридцять, хто у шістдесят, хто у сто разів більше.

21. І говорив їм:

– Хіба вносять світло на те, щоб поставити його під посудом або під ліжком, і не на те, щоб поставити його на свічнику? 22. Немає бо нічого схованого, що не мало б стати явним, ані немає нічого тайного, що не вийшло б на явне. 23. Хто має вуха слухати, хай слухає!

Володарі тайн царства Божого!

У сьогоднішні Благій Вісті наш Спаситель Ісус Христом каже, що нам відкрита тайна царства Божого. Здавалося б, що Він звертається виключно до своїх учнів, і що тільки їм дано розуміти тайни Божого Слова. Але і ми через святу тайну Хрещення отримує благодать і дар називатися учнями нашого спасителя, і через це отримуємо також і дар розуміння таїнств Божого слова. Земля нашого серця є доброю від створення, але різні життєві обставини, наше лінивство і гординя перетворюють її у місце, де росте і сіється не тільки Слово Боже, але й інше, яке забирає від нас сердечний мир. Ми, як християни, володіємо тайнами не тільки Божого царства, але і розуміємо як працює і цей світ. Тому просімо, щоб ми не тільки володіли теоретично знанням про царство Боже, але і жили Його Словом. Просімо Господа, щоб ті наші духовні вуха слугували для справжнього слухання Слова Божого і нашого заспокоєння в Христі Ісусі.

о. В'ячеслав Щербанич

 


Поділитись
Категорія