Папа: Пасха – Христова! Не замикаймося в наших схемах і календарях

Папа: Пасха – Христова! Не замикаймося в наших схемах і календарях

Вер 19, 2024

З нагоди зустрічі з представниками робочої групи «Pasqua Together 2025» Папа Франциск заохотив не змарнувати нагоду, яку нам дає спільне відзначення Великодня в рік, коли припадає 1700-річчя Нікейського вселенського собору, який врегулював визначення дати святкування Пасхи.

Про це пише Vatican News

«Неодноразово до мене зверталися із закликами шукати вирішення цього питання, щоб спільне святкування Дня Воскресіння перестало бути винятком, а стало нормою. Тому я заохочую тих, хто стоїть на цьому шляху, бути витривалими і докладати всіх зусиль у пошуках можливої спільності, уникаючи всього, що натомість може призвести до ще більших поділів між братами», – читаємо в промові Папи Франциска, приготованій на зустріч із робочою групою «Pasqua Together 2025». Приймаючи представників різних організацій і рухів, які належать до різних конфесій і працюють над різними проектами, між якими приготування до відзначення Другого тисячоріччя Відкуплення в 2033 році, Святіший Отець вручив своє слово в письмовій формі.

Нагода 2025 року

Наступник святого Петра висловлює своє заохочення проектам групи, зокрема тим, які виражають прагнення не змарнувати «важливу нагоду, яку нам дає 2025 рік». «Наступного року, власне, – який для Католицької Церкви буде черговим Ювілеєм – святкування Пасхи через збіг календарів буде спільним для всіх християн. Це важливий знак, до якого додається 1700-річчя проведення першого Нікейського Вселенського Собору, який, окрім проголошення Символу віри, також розглядав питання дати Пасхи, зважаючи на різні традиції, що вже існували на той час», – зазначає він, висловлюючи свою підтримку зусиллям на користь спільного відзначення Великодня.

Справжня суть питання

Святіший Отець ділиться з членами групи «Pasqua Together 2025» думкою, яка, за його словами, відсилає до суті цієї проблематики: «Пасха не відбувається з нашої ініціативи або за тим чи іншим календарем: пасхальна подія відбулася тому, що “Бог так полюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне”». Тому, як підкреслює Папа, ми не повинні забувати про першість Бога. «Не замикаймося в наших схемах, у наших проектах, в наших календарях, в “нашій” Пасці. Пасха – Христова!» – наголошує він, додаючи, що ми повинні просити про благодать «завжди залишатися Його учнями», щоб Ісус показував нам дорогу.

Поділитись
Категорія