Від алкоголіка до майбутнього святого: Надихаюче навернення ірландця Метта Телбота

Від алкоголіка до майбутнього святого: Надихаюче навернення ірландця Метта Телбота

Чер 20, 2024

Преподобний Метт Телбот, ірландець, чий шлях від алкоголізму до вершин святості надихнув багатьох, хто бореться із залежністю, розглядається Католицькою Церквою для зачислення до лику святих.

Провівши більше десяти років свого життя як алкоголік, Телбот знаходив сили в Євхаристії, вервиці і сповіді, щоб дотримуватися обітниці, яку він дав у віці 28 років, утримуватися від будь-якого алкоголю, і в процесі здобув глибоке внутрішнє духовне життя, яке змусило декого назвати його "місцевим містиком".

Отець Сельва Томас, один із салезіянських священиків, який служить у церкві Лурдської Божої Матері в Дубліні, де похований Телбот, каже, що багато людей, які борються з алкоголізмом чи наркоманією, продовжують приходити на могилу Телбота, щоб помолитися, навіть через майже 100 років після його смерті.
"Метт Телбот став джерелом натхнення для багатьох, - сказав Томас в інтерв'ю CNA.

Foto #1
Храм Метта Телбота в Дубліні. Фото: Кортні Мейрс/CNA

Люди відчувають, що храм Метта Телбота в центрі Дубліна - це місце, куди вони можуть прийти і пережити "духовну реабілітацію в той час, як вони проходять інші форми реабілітації", додав він.

Телбот народився в бідній сім'ї робітничого класу в Дубліні 2 травня 1856 року. Він був другим з 12 дітей - дев'ятеро пережили немовлят - і ріс в оточенні бідності та зловживання алкоголем після Великого голоду в Ірландії.

Він кинув школу, ледве навчившись читати і писати, і у віці 12 років почав працювати на виноторговця, де розвинув звичку куштувати напій, часто повертаючись додому п'яним. До раннього підліткового віку Телбот вже розвинув залежність від алкоголю, яка поглинула його протягом наступного десятиліття.
Незважаючи на те, що він працював некваліфікованим робітником у дублінських доках, а згодом муляром, свою зарплату часто пропивав у пабі, що призводило до злиднів і відчаю.

Foto #2

Багато людей, які борються з алкоголізмом або наркоманією, продовжують приходити на могилу преподобного Метта Телбота в церкві Матері Божої Лурдської в Дубліні, щоб помолитися майже через 100 років після його смерті. Копирайт: Cograng, CC0, з Wikimedia

Переломний момент настав у 1884 році, коли у віці 28 років Телбот, без гроша в кишені і принижений після відмови в кредиті, пообіцяв змінити своє життя. Він пішов до сповіді і дав урочисту обіцянку утримуватися від алкоголю протягом трьох місяців. Ця обіцянка стала першим кроком на шляху до тверезості на все життя, який був підкріплений глибоким духовним наверненням.

Серед труднощів абстиненції Телбот звернувся до молитви і знайшов розраду в реальній присутності Ісуса в Євхаристії, а також у вервиці. Зрештою, він прийняв життя в молитві, покаянні та посвяті Церкві. Він приєднався до багатьох молитовних груп і братств, що дало йому сильне відчуття спільноти. Він став одним з перших членів "Піонерська асоціація повного утримання Пресвятого Серця" після її заснування в Дубліні в 1898 році.

З новознайденою тверезістю Телбот нарешті зміг навчитися читати і писати, що дозволило йому поглибити свою віру. Він прочитав біографії святої Катерини Сієнської, святого Вікентія де Поля, святого Філіпа Нері, святого Томаса Мора та багатьох інших святих, а також "Практика досконалості і християнські чесноти" святого Альфонса Родрігеса, "Зростання у святості" отця Фредеріка Вільяма Фабера і "Справжня відданість Марії" святого Луї де Монфора.

Foto #3

Храм Метта Телбота в Дубліні. Фото: Кортні Мейрс/CNA

За словами отця Х'ю О'Доннела, який служив у храмі Метта Телбота протягом 20 років, Талбот був "бідною людиною, яка жила надзвичайно зосередженим життям".
О'Доннелл розповів CNA, що навіть коли Талбот продовжував працювати у важких умовах в доках, він "завжди був зосереджений на божественному".

"Молитва була для нього як дихання, - сказав о. О'Доннелл. "Це не було зусиллям. Це було те, що він любив робити".

"Він міг виконувати свою роботу, але кожного разу, коли наставало затишшя в роботі... він або читав, або молився", - додав він.

Останні 35 років свого життя Телбот був членом Третього Ордену Святого Франциска, або світських францисканців. Він прокидався рано, щоб відвідати щоденну месу перед тим, як розпочати роботу о 6 ранку. Він прийняв аскетичні традиції ранніх ірландських монахів, взявши на себе багато особистих покут.

Foto #4

Статуя Метта Телбота на мосту Метта Телбота в Дубліні з фінансовим районом Дубліна на задньому плані. Копирайт: Cograng, CC BY-SA 4.0, через Wikimedia Commons

"Він спав на кількох дошках, які лежали біля його ліжка, і на маленькому дерев'яному бруску, на який він клав голову, що, напевно, було жахливо", - сказав О'Доннелл.

"Здавалося, йому вдавалося працювати цілий день, виконуючи фізичну роботу на дуже малій кількості їжі, що завжди вражало мене, як якийсь зв'язок з Євхаристією", - додав він.

Смерть Телбота 7 червня 1925 року була такою ж скромною, як і його життя. Втративши свідомість на дублінській вулиці по дорозі на месу в неділю Трійці, він був доставлений в лікарню, де йому констатували смерть. Лише тоді стало відомо про деякі його покаяння, зокрема, про таємні ланцюги, які він носив на знак побожності.

Францисканці вшановують пам'ять Телбота щороку 19 червня. Наступного року виповнюється 100 років з дня смерті Телбота. Його спадщина - це наша надія.

Foto #5

Молитовна дошка з молитвою про канонізацію преподобного Метта Талбота в храмі Метта Телбота в Дубліні. Фото: Кортні Марес/CNA

Історія Телбота надихнула багатьох людей, які борються із залежністю, слугуючи свідченням можливості одужання, відкуплення та здатності людини до змін, незважаючи на минулі помилки.

Отці Селезіани у храмі Метта Телбота в перший понеділок кожного місяця проводять спеціальну Службу Божу для людей, які борються із залежністю, та їхніх родин. У багатьох церквах і катедрах по всій Ірландії в цей же час також служать Месу в цьому наміренні.

Молитовне товариство Метта Телбота щодня молиться за своїх членів, щоб через заступництво Телбота вони звільнилися від залежностей, включаючи алкоголь, наркотики, порнографію, азартні ігри, переїдання і куріння.

Джерело: CNA

Поділитись
Категорія