Інститут св. Томи Аквінського: відбулося відкриття навчального року

Інститут св. Томи Аквінського: відбулося відкриття навчального року

Вер 11, 2024

У суботу, 7 вересня 2024 року, у стінах Інституту св. Томи Аквінського у Києві відбулося відкриття навчального року.

Про це повідомляє сторінка Інституту.

Традиційно відкриття навчального року розпочалося зі Святої Меси, яку очолив директор Інституту о. Петро Балог ОР.

Під час проповіді отець Петро пригадав, що восени 1991 року, завдяки ентузіастам, як світським так і домініканцям, з’явилася ідея заснування навчального богословського закладу у Києві. І з того часу він розвивається і проходить різні етапи, а люди тут на землі видимо займаються ним, а Бог керує. І глибоко віримо, що у християнстві такі навчальні заклади дуже потрібні. Адже дивлячись на історію Церкви і її темні сторінки, бачимо як брак освіти породжує різні єресі, різні відступи від Бога. Тому наш Інститут є не так надзвичайним, а є чимось звичайним у християнстві, є чимось нормальним. Люди приходять сюди щоб краще розуміти свою віру, краще розуміти християнство чи краще розуміти релігію. Напевно тому Інститут продовжує свою освітню місію і всякому разі дає світло, щоб краще розуміти віру, і щоб ми дійшли до Божого Царства – ось це основна мета Інституту – спасіння. Тому Інститут не є чимось іншим, як виясненням Слова Божого, нашої християнської віри, її пояснення. Ще однією метою Інституту є розвивати критичне мислення та ставити питання про віру, Церкву, Слово Боже. Тому місія Інституту завжди є актуальною, адже поки існує віра і християнство, доти буде потреба пояснення цієї віри, тлумачення і пошуків розуміння і поглиблення нашої віри.

Після Святої Меси, за участі вікарія домініканців о. Ярослава Кравця ОР, відбулося вручення дипломів для випускників Навчально-катехетичного центру «Дерево життя».

Інавгураційну лекцію виголосив о. Віктор Білоус на тему «Моральні виклики сучасності у світлі декларації Dignitas infinita». Основуючись на розрізненні онтологічної, моральної, соціальної та екзистенціальної гідності, яке пропонує Папа Франциск, спробуємо побудувати нарис богослов՚я гідності людини. Наступним кроком була моральна оцінка порушень гідності людини, які безпосередньо торкаються українського суспільства: війна, міграція, насильство, аборти, сурогатне материнство, гендерна ідеологія.

Після інавгурації о. Петро урочисто проголосив відкриття навчального року.

А пізніше святкування продовжилося за невимушеним спілкування студентів і викладачів за скромним фуршетом.

Фото: о. Якуб Ґонцяж ОР

Джерело: https://rkc.org.ua/blog/2024/09/11/instytut-sv-tomy-akvinskogo-vidbulosya-vidkryttya-navchalnogo-roku


Поділитись
Категорія