Послання Папи Франциска на Великий Піст

Послання Папи Франциска на Великий Піст

Бер 06, 2020
«Ми вас благаємо в ім’я Христа: Примиріться з Богом!»
Дорогі брати і сестри!      Господь і цього року дарує нам сприятливий час для того щоб приготуватися і з відновленим серцем святкувати велике Таїнство смерті і воскресіння Ісуса Христа, основи особистого та спільнотного християнського життя. Ми повинні постійно розумом і серцем повертатись до цього Таїнства, оскільки воно не перестає зростати у нас у тій мірі, в якій ми дозволяємо йому зробити з нас співучасників його духовного динамізму і приєднуємось до нього свобідною і щирою відповіддю.
1. Пасхальне Таїнство, основа навернення
    Радість християнина випливає з слухання та прийняття Доброї Новини про смерть і воскресіння Ісуса - керигми. Вона підсумовує Таїнство тієї любові, яка є «настільки реальна, настільки істинна, настільки конкретна, що пропонує нам стосунки, повні щирого і плідного діалогу» (Ап. Напоумлення Christus vivit, 117). Хто вірить у це проголошення відкидає брехню згідно з якою наше життя походить від нас самих, тоді як насправді воно народжується з любові Бога Отця, з його бажання подарувати нам життя у повноті (пор. Ів 10,10). Якщо, натомість, ми слухаємо підступний голос «батька брехні» (пор. Ів 8,45) ризикуємо впасти в безодню безглуздя, досвідчуючи пекло вже тут на землі, як нажаль підтверджують багато драматичних подій колективного та персонального людського досвіду.      Цього Великого Посту 2020 р. я хотів би звернутися до кожного християнина словами, які я написав для молоді в Апостольському Напоумленні Christus vivit: «Поглянь на розпростерті обійми розп’ятого Христа, дозволь рятувати себе знову і знову. Коли ж ти йдеш сповідувати твої гріхи, твердо вір в Його милосердя, що звільняє тебе від провини. Споглядай Його Кров, пролиту з такою любов'ю, і дозволь бути очищений нею. Так ви зможете відроджуватися знову і знову» (п.123). Пасха Ісуса не є подією минулого: силою Святого Духа вона є завжди актуальна і дозволяє нам через віру бачити і торкати тіло Христове в багатьох страждаючих.
2. Необхідність навернення
     В часі Посту дуже корисно роздумувати більш глибоко над пасхальним Таїнством, завдяки якому нам було подароване Боже милосердя. Досвід милосердя, насправді, є можливим тільки у зустрічі «лицем в лице» з розп’ятим і воскреслим Господом «який полюбив мене й видав себе за мене» (Гал 2,20). Це діалог серця з серцем, друга з другом. Ось чому молитва є така важлива у часі посту. Перед тим як бути обов’язком вона виражає необхідність бути згідним з Божою любов’ю, яка завжди опереджає нас і підтримує. Християнин, насправді, молиться свідомий того, що він є незаслужено люблений. Молитва може набувати різних форм, але справді важливим в очах Божих є те, що вона діє в середині нас, знищуючи закам’янілість нашого серця для того щоб навернути його все ближче до Нього і до Його святої волі.      В цей сприятливий час, дозвольмо вести себе як Ізраїльський народ в пустині (пор. Ос 2,16) щоб змогти нарешті слухати голос нашого Нареченого, дозвольмо цьому голосові звучати в нас з більшою глибиною і відкритістю. Чим більше ми відкриємось на його Слово, тим більше зможемо досвідчити його подароване нам милосердя. Тому не дозвольмо пройти цьому часові благодаті безкорисно, в самонадіяній ілюзії на те, що ми є господарями часів і способів нашого навернення до Нього.
3. Гаряче бажання Бога вести діалог зі своїми дітьми
     Той факт, що Господь ще один раз пропонує нам сприятливий щас для нашого навернення, не є необхідністю, а Божим даром. Ця нова можливість мала б викликати в нас почуття вдячності і сколихнути нас із нашого оціпеніння. Не дивлячись на присутність, інколи драматичну, зла в нашому життя, як і в житті Церкви та світу, цей простір, який Бог подарував нам для перемінення курсу, виражає кріпку волю Бога не переривати діалог спасіння із нами. В розп’ятому Ісусі Христі, якого «Бог за нас зробив гріхом» (2 Кор 5,21), божественна воля доходить до пункту, коли покладає на Свого Сина всі наші гріхи, до пункту коли «ставить Бога проти Бога», як сказав Папа Бенедикт XVI (Пор. Енцикл. Deus caritas est, 12). Власне тому що Бог любить навіть своїх ворогів (Пор. Мт 5,43-48).      Діалог який Бог хоче налагодити з кожною людиною, через Таїнство Пасхи свого Сина, не є тим який приписують жителям Афін, які «на те тільки витрачали час, щоб або щось говорити, або слухати новин» (Дії 17,21). Цей тип пліткування, диктований пустою і поверхневою цікавістю, характеризує людей світу цього в усіх часах та періодах, і в наш час може просочуватися також і через нездорове використання засобів соціальних комунікацій.
4. Багатство, яким потрібно ділитися, а не накопичувати для себе самого
     Покласти Таїнство Пасхи в центрі життя означає відчувати співстраждання до ран Христа розп’ятого, які є присутніми в багатьох невинних жертвах війни, в зловживаннях проти життя людини від її зачаття і до старості, в безлічі форм насилля, в екологічних катастрофах, в несправедливому розподілі благ землі, в торгівлі людьми у всіх її формах і в нестримній спразі заробітку, що є однією з форм ідолопоклонства.      Також і сьогодні важливо закликати чоловіків та жінок доброї волі ділитися власними благами з тими, що найбільше їх потребують: через милостиню. В цей спосіб ми беремо особисту участь в будуванні все більш справедливого світу. Розподіл благ у любові робить саму людину більш людяною; накопичуючи ми ризикуємо бути спотворені, закриваючись у власному егоїзмі. Мусимо рухатися до нових горизонтів звертаючи увагу на структурні виміри економіки. По цій причині, в період посту 2020 року, із 26 по 28 березня, я скликаю до Ассижу молодих економістів, підприємців і change-makers, з метою зробити наш вклад в більш справедливу економіку, яка звертала б увагу на всі прошарки суспільства, на відміну від тої економіки , яку маємо зараз. Як уже багато разів повторювало вчення Церкви, політика це одна з величних форм любові (Пор. Пій XI, Промова до Італійської Католицької університетської Федерації FUCI, 18 грудня 1927). Ще більшою формою любові будуть наші старання в галузі економіки, старання що матимуть євангельського Духа, який є Духом Блаженств.      Прошу про заступництво Пресвяту Богородицю Марія на цей час посту, щоб ми прийняли Божий заклик, заклик примирення з Ним. Звернімо погляд серця на Таїнство Пасхи і навернімося на відкритий та щирий діалог з Богом. В такий спосіб зможемо стати, як Христос каже про своїх учнів: сіллю землі і світлом світу (Пор. Мт 5,13-14). Рим, при Базиліці Сан-Джованні ін Латерано, Піст 2020 року.   Переклад: семінаристи колегії Албероні
Поділитись
Категорія