22 Жов 2024
Слово дня

Відносини з Господом.

До Солунян першого послання святого апостола Павла читáння.

1 Сол. 263 зач.; 1, 6-10.


6. Браття, ви стали наслідувати нас і Господа, прийнявши слово серед численних утисків, з радістю Святого Духа 

7. І, таким чином, ви стали зразком для всіх віруючих у Македонії та в Ахаї. 

8. Від вас бо рознеслося слово Господнє не тільки в Македонії та в Ахаї, але ваша віра в Бога розійшлася по всіх усюдах, так що нам не потрібно говорити про те. 

9. Про нас бо там оповідають, який ми успіх мали у вас і як ви від ідолів вернулися до Бога, щоб служити живому й правдивому Богові 

10. Та очікувати з неба його Сина, якого він воскресив з мертвих – Ісуса, що визволяє нас від грядучого гніву.

Від Луки святого Євангелія читáння.

Лк. 55 зач. 11, 1-10.

1.Того часу Ісус молився в одному місці і як кінчив, сказав до нього один з його учнів: Господи, навчи нас молитись, як Іван навчив своїх учнів. 

2. Він до них промовив: Коли ви молитесь, кажіть:

Отче, нехай святиться ім’я твоє, нехай прийде Царство твоє.

3. Дай нам кожного дня наш хліб насущний.

4. І прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо кожному, хто нам винен; і не введи нас у спокусу.

5. Далі до них промовив: Якби хто з вас мав приятеля, і той прийшов до нього опівночі і сказав до нього: друже, позич мені три хліби, 

6. Бо приятель мій прибув до мене з дороги, і я не маю що йому дати, 

7. А той зсередини відповів би йому: не докучай мені, двері вже замкнені, і діти мої зо мною в ліжку; не можу встати й дати тобі; 

8. Кажу вам, що коли й не встане та не дасть тому, що він його приятель, однак через його настирливість підведеться й дасть, скільки той потребує.

9. Отож кажу вам: просіть, і дасться вам; шукайте, і найдете; стукайте, і відчинять вам. 

10. Кожний бо, хто просить, одержує, хто шукає, находить, і тому, хто стукає, відчиняють.

Відносини з Господом.

Господь постійно бажає відкриватися. Він завжди є ініціатором будувати відносини з людиною. З біблійної історії ми бачимо, як він ініціює відносини з Авраамом та іншими старозавітніми патріархами;  з Ноєм, Мойсеєм, пророками, суддями, царями та, зрештою, всім ізраїльським народом. 

У розбудові цих відносин, щоб зробити себе доступним людині, Він здійснює одне з найбільших таїнств в історії Бого-людських стосунків – таїнство Воплочення, в якому Господь найвиразніше та найголосніше промовляє до людини, чекаючи на її відповідь.

Ця відповідь людини Богові є нічим іншим як молитвою.

Так само як постійний діалог між людьми робить іх близькими, дарує здатність любити,  довіряти – молитва це робить у відносинах із Господом. Вона - це не тільки можливість просити, дякувати, виражати свою біль або радість перед Ним. Молитва – це також відчути цінність у Божих очах, насолоджуватися неймовірною радістю від того, що твій Бог тебе любить, тобі довіряє, та здатний перевернути хід історії заради тебе.

о. Олександр Петах


Поділитись
Категорія