03 Лип 2024
Слово дня

Простий спосіб виконати Закон

0:00
/

До Корінтян першого послання святого апостола Павла читáння.

1 Кор. 137 зач.; 7, 12-24.
12. Браття, коли який брат має невіруючу жінку і вона погоджується з ним жити, нехай її не відпускає. 13. І коли яка жінка має невіруючого чоловіка і цей погоджується з нею жити, нехай не відпускає чоловіка. 14. Невіруючий бо чоловік освячується жінкою, і невіруюча жінка освячується братом. Інакше ваші діти були б нечисті, однак вони святі. 15. Коли ж невіруючий хоче розлучитися, нехай розлучається; брат чи сестра не зв'язані в такім випадку; Бог покликав нас жити в мирі. 16. Звідки ти знаєш, жінко, чи спасеш свого чоловіка? Або ти, чоловіче, звідки знаєш, чи спасеш жінку?
17. А втім, хай кожний так поводиться, як уділив йому Господь та як Бог кожного покликав. Так я наказую по всіх Церквах. 18. Як хто був покликаний обрізаним, хай того не цурається, і як покликаний у необрізанні, хай не обрізується. 19. Обрізання ніщо, і необрізання ніщо, але – дотримування заповідей Божих.
20. Кожний нехай зостанеться у тому стані, в якому Бог його покликав. 21. Рабом тебе покликано? Не журися. Навіть коли можеш стати вільним, старайся використати твій стан рабства, 22. бо покликаний у Господі раб – визволенець Господній. Так само й вільний, якого поликано – раб Христа. 23. Ви куплені за високу ціну. Не ставайте рабами людей. 24. Хай кожний, брати, перед Богом лишиться у стані, в якому був покликаний.

Від Матея святого Євангелія читáння.

Мт. 60 зач. 14, 35 – 15, 11.
35. В той час, пізнавши Ісуса, люди землі генезаретської розголосили по всій тій околиці вістку про нього. І принесли до нього всіх недужих і 36. просили його, аби тільки приторкнутись їм до краю його одягу. І скільки їх доторкалося, одужували.
1. Тоді приступили до Ісуса фарисеї та книжники Єрусалиму й кажуть:
2. – Чому твої учні порушують передання старших не миють рук, коли споживають страву?
3. А він у відповідь сказав їм:
– А ви чого порушуєте заповідь Божу вашим переданням? 4. Бог бо заповів: шануй батька твого й матір. І далі: хто проклинає батька-матір, хай буде караний на смерть. 5. А ви кажете: хто скаже батькові чи матері добро, яким би я міг помогти вам, є дар Божий, 6. той може не шанувати свого батька чи матір свою. Так вашим переданням ви усуваєте заповідь Божу. 7. О лицеміри! Добре про вас пророкував був Ісая: 8. Народ цей устами мене поважає, а серце їхнє далеко від мене. 9. Та вони марно мене шанують, навчаючи людських наказів. 10. І прикликавши людей, сказав їм: – Слухайте і розумійте! 11. Не те, що до уст входить, сквернить людину, а те, що з уст виходить, те сквернить людину.

Простий спосіб виконати Закон.

Питання, що стосуються виконання Закону, і сьогодні турбують багатьох вірних. У дискусіях на цю тему людям прикметно впадати в крайнощі. Кінець кінцем, якщо уважно проаналізуємо наше життя, то можна зауважити, що жодна людина не здатна виконати всього Закону, незважаючи на всі прикладені зусиллля. Як тоді бути? На це питання чудово відповів апостол Павло: «Брати! Нікому нічого не будьте винні, за винятком любові одне до одного. Адже хто любить іншого, той виконав Закон.» (Рим. 13,9). Ось простий спосіб, який дозволить не потрапити в пастку фарисеїв, які проціджують комара, але пропускають верблюда, які дотримують всіх правил, але не Духу Закону.

о. Олександр Андрусяк



Поділитись
Категорія