18 Жов 2024
Слово дня

В двох веселіше і краще

До Колосян послання святого апостола Павла читáння.

Кол. 261 зач.; 4, 10-18.
10. Браття, вітає вас Аристарх, мій співв'язень, і Марко, небіж Варнави: про нього маєте вказівки, прийміть його, як до вас прийде, 11. та Ісус, званий Юст. Вони єдині з обрізаних – мої співробітники для царства Божого; вони стали відрадою для мене. 12. Вітає вас і Епафр, що з-між вас, слуга Ісуса Христа. Він завжди змагається за вас у молитвах, щоб ви стояли непохитно в досконалості й виконували волю Божу в усім. 13. Свідчу про нього, що він багато побивається за вами і за тими, хто в Лаодікеї та Ієраполі. 14. Вітає вас Лука, любий лікар, та Димас.
15. Вітайте братів у Лаодікеї і Німфана та його домашню церкву. 16. І як цей лист буде прочитаний у вас, зробіть так, щоб він був прочитаний і в лаодікійській Церкві, а лист Лаодікеї щоб ви також прочитали. 17. Та скажіть Архипові: вважай на службу, що прийняв єси від Господа, щоб її виконати.
18. Привіт моєю, Павловою, рукою. Пам'ятайте про мої кайдани. Благодать хай буде з вами.

Від Луки святого Євангелія читáння.

Лк. 50 зач. 10, 1-15.

Після того призначив  Господь і інших сімдесят і послав їх по двох перед лицем Своїм до кожного міста та місця, куди Сам мав іти. І промовив до них: Хоч жниво велике, та робітників мало; тож благайте Господаря жнива, щоб робітників вислав на жниво Своє. Ідіть! Оце посилаю Я вас, як ягнят між вовки. Не носіть ні калитки, ні торби, ні сандаль, і не вітайте в дорозі нікого. Як до дому ж якого ви ввійдете, то найперше кажіть: Мир дому цьому! І коли син миру там буде, то спочине на ньому ваш мир, коли ж ні до вас вернеться. Зоставайтеся ж у домі тім самім, споживайте та пийте, що є в них, бо вартий робітник своєї заплати. Не ходіть з дому в дім. А як прийдете в місто яке, і вас приймуть, споживайте, що вам подадуть. Уздоровлюйте хворих, що в нім, промовляйте до них: Наблизилося Царство Боже до вас! А як прийдете в місто яке, і вас не приймуть, то вийдіть на вулиці його та й кажіть: Ми обтрушуємо вам навіть порох, що прилип до нас із вашого міста. Та знайте оце, що наблизилося Царство Боже! Кажу вам: того дня легше буде содомлянам, аніж місту тому! Горе тобі, Хоразіне, горе тобі, Віфсаїдо! Бо коли б то у Тирі й Сидоні були відбулися ті чуда, що сталися в вас, то давно б вони покаялися в волосяниці та в попелі! Але на суді відрадніш буде Тиру й Сидону, як вам... А ти, Капернауме, що до неба піднісся, аж до аду ти зійдеш!»

ВДВОХ ВЕСЕЛІШЕ І КРАЩЕ

Цікаво чому Ісус посилає учнів на євангелізацію саме по двох?

Можемо зробити кілька припущень: 1)вдвох веселіше; 2)щоб підбадьорювали один одного й допомагали; 3)щоб недосвідчений вчився в більш досвідченішого; 4)щоб не відчували себе самотніми…

Євангелізація виявилися досить вдалою: «Сімдесят  вернулись з радістю, кажучи: Господи, і біси коряться нам у імʼя Твоє.»(Лк. 10,17).

Коли двоє досягають успіху, то важче привласнити славу переможця лише собі. Коли ти не сам, тоді мусиш поділитися славою – і то не тільки із товаришем, а й з Тим, Хто вас напочатку посилав.

Це Ісус навертає. Це Він чинить чуда. Ми є лише Його знаряддям. Уся слава належить тільки Йому.

«Прославляю Тебе, Господь, за те, що Ти посилаєш в моє життя людей із проповіддю Твого Слова. Я хочу йти за Тобою і перед Твоїм лицем. Дай мені відчути Твою потужну силу і за це всю славу віддавати тільки Тобі! Амінь»

О. Іван Дудура

Поділитись
Категорія