24 Лип 2024
Слово дня

Який я син?

0:00
/

До Корінтян першого послання святого апостола Павла читáння.

1 Кор. 165 зач.; 16, 4-12.
4. Браття, коли буде потрібно мені піти, вони підуть зо мною. 5. Прийду ж до вас, як Македонію перейду, бо я крізь Македонію переходжу. 6. У вас, може, зупинюсь або й перезимую, щоб ви мене провели, куди я піду. 7. Я вас не хочу бачити тепер лиш мимоходом; надіюсь бо деякий час у вас пробути, як на те воля Господня. 8. В Ефесі пробуду до П'ятдесятниці, 9. бо великі й широкі двері мені там відчинились, і противників багато. 10. Як прийде Тимотей до вас, глядіть, щоб був у вас без страху, бо він, як і я, робить діло Господнє. 11. Нехай, отже, ніхто ним не легковажить; і відпровадьте його в мирі, щоб прийшов до мене, бо я з братами його чекаю. 12. Щождо брата Аполлоса, я дуже його просив, щоб він пішов до вас із братами, та він ніяк не хотів прибути тепер. Прийде, як буде догідний час.

Від Матея святого Євангелія читáння.

Мт. 86 зач. 21, 28-32.
Сказав Господь притчу оцю: 28. Як вам здається? Один чоловік мав двох синів. Звернувшись до першого, він мовив: – Піди, дитино, нині працювати у винограднику. 29. Той озвався: – Піду, Господи. І не пішов. 30. Звернувшись до другого, сказав так само. А цей відповів: – Не хочу. Але, потім розкаявшись, пішов. 31. Котрий з двох учинив волю батька? – Останній, – відповіли ті. Тоді Ісус сказав їм: Істинно кажу вам, що митарі й блудниці вас випереджають у царстві Божім. 32. Прийшов бо був до вас Іван дорогою правди, та ви не повірили йому; митарі і блудниці повірили йому, а ви, бачачи це, навіть потім не розкаялися, щоб повірити йому.

Який я син?

Сучасний світ спонукає нас все висвітлювати, і дуже часто люди у соціальних мережах представляють речі бажані, а не дійсні. Часто за картинкою «згоди», ховається багато бунту і не прийняття. Щось подібне ми бачимо у першому сині, який не може сказати «ні», і це ознака страху, не зрілості і поганих стосунків. На противагу у другому сині ми бачимо зрілу особу, яка відчуває себе гідною і люблячою, особу що є прийнятою, і не боїться робити вибір, адже це те що зарезервовано за нею. Зрілість другого сина дозволяє йому побачити батька який не осуджує його за відмову, а продовжує любити, і це змінює рішення сина. Адже коли зустрічаються дві вільні волі, то там починається чудо. Де я себе сьогодні бачу, який я син із цих двох, адже батько є незмінний у своїй любові!

о. Петро Лучка

Поділитись
Категорія