09 Лип 2024
Слово дня

Закваска лицемірства: Заклик до щирості і справжності перед Богом

0:00
/

До Корінтян першого послання святого апостола Павла читáння.


1 Кор. 144 зач.; 10, 5-12.
5. Браття, багато з наших батьків були неугодні Богові, тому вони й полягли в пустині.
6. А це сталося нам на приклад, щоб ми до злого не були пожадливі, як вони були пожадливі. 7. Та й ідолопоклонниками не ставайте, як деякі з них, як написано: Народ сів їсти й пити, а потім устали бавитись. 8. Та й не чинім розпусти, як деякі з них чинили, і полягло їх в один день двадцять три тисячі. 9. Ані не спокушаймо Господа, як деякі з них спокушали, і від гадюк згинули. 10. Ані не нарікайте, як деякі з них нарікали, і від губителя загинули. 11. Та все це сталося з ними як приклад; написано ж на науку нам, що дійшли до повноти віків. 12. Тож коли кому здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав.

Від Матея святого Євангелія читáння.

Мт. 66 зач. 16, 6-12.
6. Сказав Господь своїм учням:
– Глядіть, бережіться закваски фарисейської і садукейської.
7. Вони ж перемовлялись між собою і говорили:
– Тому що ми не взяли хліба.
8. Помітив це Ісус і каже:
– Чого перемовляєтеся між собою, маловіри, тому що не взяли хліба? 9. І ви досі не збагнули? Чи ж ви не пам'ятаєте п'ять хлібів для п'яти тисяч, і скільки ви кошів зібрали? 10. Ані тих сімхлібів для чотирьох тисяч, і скільки ви кошів зібрали? 11. Тож; як не розумієте, що я не про хліб вам. говорив, коли казав: бережіться закваски фарисейської і садукейської?
12. Тоді ті зрозуміли, що він говорив їм стерегтися не хлібної закваски, а фарисейської та садукейської науки.

Закваска лицемірства: Заклик до щирості і справжності перед Богом

Ісус двічі застерігає від "закваски" фарисеїв і садукеїв. Ці впливові релігійні групи, попри відмінності, були переконані у своєму розумінні Бога, що заважало їм сприймати вчення Христа. Сьогодні "не бути фарисеєм" означає уникати лицемірства. Ісус закликає нас бути щирими - "гарячими або холодними", але не "теплими". Це означає бути відвертими з Богом: дякувати в радості і визнавати труднощі в скрутні часи. Головне послання - відмовитися від лицемірства і жити правдиво перед Богом. Нам не слід боятися бути щирими, адже Божа любов не залежить від нашої досконалості чи недоліків. Господь закликає нас бути справжніми, не ховаючись за маскою удаваної праведності.

о. Михайло Джіджіна

Поділитись
Категорія