13 Вер 2024
Слово дня

Затверділість серця: як сучасний світ може прийняти Живого Бога

До Ефесян послання святого апостола Павла читáння.


Еф. 226 зач.; 4, 17-25.
17. Браття, кажу, і в Господі вас заклинаю, щоб ви більш не поводились, як поводяться погани, що ходять у суєті свого ума, 18. запаморочені умом, далекі від життя в Бозі через їх неуцтво, що в них, та через зачерствілість їх серця. 19. Вони, отупілі, віддали себе непогамованій розпусті, щоб з запалом чинити всяку нечисть. 20. Та ви не так навчились від Христа, 21. як про нього чули й були навчилися у ньому, згідно з правдою, що в Ісусі. 22. Тобто вам треба позбуватися старої людини, що жила, як перше, яку розтлівають звабливі пристрасті, 23. і обновитись духом вашого ума, 24. і одягнутись у нову людину, сотворену на подобу Божу, у справедливості й у святості правди.

25. Тому киньте брехню, говоріть кожен правду ближньому своєму.

Від Марка святого Євангелія читáння.


Мр. 53 зач. 12, 1-12.

1. Сказав Господь притчу оцю:
– Один чоловік насадив виноградник, обвів його муром, видовбав винотоку, збудував башту, найняв його виноградарям і від'їхав на чужину. 2. І послав він у свій час до виноградарів слугу, щоб узяти у них свою частину плодів виноградних. 3. Вони його схопили, побили і відослали ні з чим. 4. І знов послав до них іншого слугу, але і тому побили голову і зневажили. 5. Ще іншого послав він, та вони того вбили. Та багато інших послав він, і їх вони або побили, або повбивали. 6. Мав він єдиного сина возлюбленого, і його послав до них наостанку кажучи: матимуть пошану до мого сина. 7. Та виноградарі ті казали між собою: це спадкоємець, ходіть уб'ємо його, і спадщина буде наша. 8. І схопивши його, вбили і викинули з виноградника.

9. Що, отже, зробить господар виноградника? Прийде, вигубить виноградарів, і виноградник віддасть іншим. 10. Чи ви не читали цього Писання:

Камінь, який відкинули будівничі,
став каменем наріжним.
11. Господь зробив це,
і воно дивне в очах наших.
12. І шукали його піймати, але боялися народу, бо зрозуміли, що він до них сказав ту притчу. І зоставили його й відійшли.

Затверділість серця: як сучасний світ може прийняти Живого Бога

Коли читаємо сторінки Старого Завіту і розуміємо, що ті які найбільше знали про Бога і бачило його втручання в історії спасіння і нібито жили для Нього, зустрівшись із ним виявились нездатними Його прийняти. Ця проблема, нажаль, стосується не тільки ізраїльського народу.
У сучасному світі ми  також маємо схожу затверділість у стереотипах чи мисленнях , нездатність сприймати просто й адекватно, а відповідно слухати та виконувати накази, функції провідників спільноти. Нажаль, і сьогодні можемо спостерігати за міжконфесійними суперечками, або коли під певними християнськими гаслами, криються тоталітарні, політичні ідеї, просування гендерної ідеології і т. д. і це все впливає на морально – здоровий глузд простого люду. Через такі виклики людство є засліплене і не бачить справжнього Бога і провідника.
Якщо сьогоднішня Церква житиме дарами мудрості, щирості та чуйності у різних життєвих обставинах та викликах сьогодення то це буде велике свідчення для світу. Непорозумінь, конфліктів та розчарувань може стати набагато менше, тому, що вся життєва сила та енергія будуть скеровані саме в напрямку виконання волі Отця Небесного .
Просімо Духа Святого щоб дав нам ці дари аби відкинути все непотрібне і шукати присутності Ісуса та слухати Його слово.

о. Олександр Егреші

Поділитись
Категорія