07 Лип 2024
Слово дня

Знаки Божої присутності

0:00
/

До Римлян послання святого апостола Павла читáння.

Рим. 116 зач.; 15, 1-7.

1. Браття, ми, сильні, мусимо нести немочі кволих, а не самим собі догоджати. 2. Кожний з нас нехай намагається догодити ближньому на благо, для будування. 3. Бо й Христос не сам собі догоджав, а як написано: зневаги тих, що тебе зневажають, упали на мене. 4. Все бо, що було написане давніше, написане нам на науку, щоб ми мали надію через терпеливість й утіху, про які нас навчає Писання. 5. Бог же терпеливости й утіхи нехай дасть вам, щоб ви між собою були однієї думки за Христом Ісусом, 6. щоб ви однодушно, одними устами славили Бога й Отця Господа нашого Ісуса Христа. 7. Тому будьте приязливі один до одного, як і Христос був до вас на Божу славу.

Від Матея святого Євангелія читáння.

Мт. 33 зач. 9, 27-35.

27. В той час, як Ісус відходив, слідом за ним пішли два сліпці, кричачи:

– Помилуй нас, сину Давидів!

28. І коли він увійшов до хати, сліпці приступили до нього, і він спитав їх:

– Чи віруєте, що я можу це зробити?

– Так, Господи! – вони йому кажуть.

29. Тоді він доторкнувся до їхніх очей, кажучи:

– Нехай вам станеться за вашою вірою!

30. І відкрились їхні очі. Ісус суворо наказав їм:

– Глядіть, щоб ніхто не знав про це.

31. Та вони, вийшовши, розголосили про нього чутку по всій країні.

32. Як вони виходили, привели до нього німого, що був біснуватий. 33. Коли ж він вигнав біса, німий почав говорити, і люди дивувалися, кажучи:

– Ніколи чогось такого не видано в Ізраїлі.

34. Фарисеї ж говорили:

– Він виганяє бісів князем бісівським!

35. Ісус обходив усі міста і села, навчаючи в їхніх синагогах, проповідуючи євангеліє царства та вигоюючи всяку хворобу й недугу.

Знаки Божої присутності.

Євангеліє від Івана закінчується цікавим ствердженням: «Коли б написати про все, що зробив Ісус, то ввесь світ не вмістив би написаних книг» (Ів. 21,35 б). Зрештою, навіть описаних подій достатньо, щоб переконатися, що Христос робив багато чудес: «Сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищаються, глухі чують, мертві воскресають, а бідним проповідується Євангеліє» (Мт. 11,15). Однак останній вірш сьогоднішнього читання показує нам через просту послідовність слів справжнє значення всіх цих чудес та зцілень – вони є знаками, які підтверджують для людей достовірність Його навчання та проповіді Царства, яку проголошує Ісус. Зрештою, для людини, що має закрите та тверде серце, як фарисеї в сьогоднішньому читанні, навіть найбільше і нечуване чудо не допомагає пережити зустріч із Сином Божим, який стоїть просто перед ними. Наскільки чуйне сьогодні моє серце на знаки присутності Бога в моєму житті?

о. Олександр Андрусяк

Поділитись
Категорія